PsycholoogBussum

Tips en oefeningen 2. Negatieve automatische gedachten

Negatieve automatische) Gedachtepatronen veranderen door cognitieve therapie.

Een kernpunt van cognitieve therapie is dat niet een gebeurtenis leidt tot bepaalde gevoelens en gedragingen, maar de interpretatie van die gebeurtenis. Omdat mensen verschillen in hun interpretaties, kan dezelfde gebeurtenis leiden tot heel verschillende emoties en gedrag.
Cognities leiden dus tot gevoelens. Gedachten, maar ook beelden, dromen en herinneringen, roepen emoties op die op hun beurt ons gedrag bepalen. Hieruit volgt dat wanneer mensen hun cognities veranderen, hun gevoelens mee veranderen. Dit wordt het ABC-systeem van emoties genoemd: A. Gebeurtenis B. Gedachte C. Gevoel. Niet alle cognities zijn even gemakkelijk toegankelijk voor ons. Ze kunnen zeer kort, snel en onbewust onze geest passeren. Mensen zijn zich ook vaak meer bewust van hun gevoel dan van de gedachte die aan dit gevoel vooraf is gegaan. Allereerst dien je je bewust te worden van de rol die gedachten hebben op gevoelens en gedragingen. Vervolgens kun je oefenen in het leren uitdagen van de eigen negatieve gedachtegang en die te vervangen door een meer positieve dan wel realistische kijk.

Om deze alternatieve gedachten te ontwikkelen, wordt er gewerkt met een vast gedachteschema, ook wel het G-schema genoemd. Op deze pagina ( http://psycholoog-bussum.nl/Tips-en-oef ... #Depressie ) kan je een word-document downloaden. Daarin is het format van een gedachteschema opgenomen en een voorbeeld van een gedachteschema uitgewerkt. Met behulp van dit schema zul je onderscheid leren maken tussen situaties, gedachten en gevoelens. Indien de link (vanwege reclame?) is verwijderd door de site moderator dan is hier de directe link naar het bestand. http://psycholoog-bussum.nl/documenten/ ... schema.doc

Indien er vragen zijn, dan kan ik deze hier proberen te beantwoorden.

Vriendelijke groet,

drs. Luchie Klein Twennaar, psycholoog

Terug naar “Depressiviteit, somber zijn”