Pir22

Angst voor stemmen

Beste allemaal,

Ik ben sinds mijn 16e ongeveer een ontzettende piekeraar. Ik pieker over vanalles en dan vooral over heftige dingen zoals gek worden, doodgaan, stemmen in het hoofd krijgen etc.

Een aantal jaren geleden ben ik hiermee bij een psycholoog geweest waar ook bleek dat ik een angststoornis heb. Toen ik in behandeling was ging het eigenlijk al vrij snel goed en werd het piekeren een stuk minder. De angst om stemmen in het hoofd te krijgen/horen is altijd wel een beetje gebleven, vooral omdat mijn grootste angst is.

Om mezelf een beetje gerust te stellen ben ik gaan zoeken op internet, maar dit juist andersom te werken. Ik las namelijk dat stemmen in het hoofd kunnen voorkomen bij een psychose en dat je een psychose zomaar kunt krijgen. Dit heeft mij nu behoorlijk zorgen gemaakt. Nu vraag ik me af, kun je stemmen in het hoofd zomaar ineens krijgen zonder dat je last hebt van andere psychose klanten of andere klachten? Met andere woorden, zou het kunnen dat dit zomaar bij mij ineens begint?

Het is nog nooit voorgekomen en ook niet wanneer de angst op zijn grootst was. Maar toch kan ik het niet loslaten en zit ik min of meer vaak te wachten totdat het gebeurd/begint. Herkent iemand dit?

Alvast bedankt voor jullie reacties!

TheEmperor85

Re: Angst voor stemmen

Hoi Pir, welkom op het forum.

Nee, stemmen horen begint nooit 'zomaar'. Het kan verschillende oorzaken hebben, maar het is eigenlijk altijd een psychose of komt voort uit rand-psychotische verschijnselen (zoals een niet te verwerken trauma). Er is overigens nog een verschil tussen stemmen horen en stemmen die je dwingen te gehoorzamen, en je kunt ook dingen zien die er niet zijn, zonder stemmen te horen.

Mensen met bijvoorbeeld schizofrenie (dat vele vormen kent) kunnen hier last van hebben. Er is verschillende medicatie die dit goed tegen kan gaan, in sommige gevallen wil zelfs haloperidol al werken.

Ik weet dat het geen zin heeft om tegen iemand met een angst-stoornis te zeggen dat ie zich niet druk hoeft te maken maar : maak je maar niet druk ;)

Pir22

Re: Angst voor stemmen

Beste Emporor85,

Bedankt voor je ontzettend snelle bericht!

Niet meer druk maken zal inderdaad niet zomaar lukken, maar dit stelt me wel al weer een stuk meer gerust. :)

Nogmaals bedankt.

Gebruikersavatar
Black Rose
Berichten: 1711
Lid geworden op: 27 mei 2011 23:53

Re: Angst voor stemmen

Hey Pirr,

Iedereen kan psychotisch worden en het horen van stemmen kan inderdaad van de ene dag op de andere beginnen.
Ik deel bijna 15 jaar het leven met iemand die dagelijks stemmen hoort en ikzelf ben een hevige piekeraar met een gegeneraliseerde angststoornis.
Niet dat ik zou willen ruilen (je weet wat je hebt maar nooit wat je krijgt) en ben nog steeds van mening dat stemmen horen vreselijk moet zijn, maar krijg toch af en toe van mijn partner te horen : "wat jouw gedachten met jou doen is misschien wel even erg of erger dan wat mijn stemmen met mij doen".
M.a.w. het enige verschil ligt vooral in het auditieve aspect.
Zowel stemmen als gedachten kunnen dwingend zijn, angst creëren, enz...

Uiteraard kunnen er nog aspecten bijkomen waardoor je een groter gevaar kan betekenen voor jezelf of je omgeving maar dat is dan niet enkel aan de stemmen gelegen en kan net zo goed voorkomen bij mensen die overmatig piekeren en hun denken nooit in pauzemodus krijgen.

Bij sommige mensen helpt medicatie zoals antipsychotica, bij andere mensen vergroot dit de kans op psychoses en (auditieve) hallucinaties.
Zo is dit het geval bij mijn partner ; bij zulke medicatie gaat ze vaak nog meer hallucineren en onrust ervaren.
Zelf heb ik 1x in mijn leven Haldol gekregen via een spuitje, met de bedoeling tot rust te komen. Dat was de enige keer dat ik zaken gezien en gehoord heb die er niet waren en de eerste dokter die hiermee nog in mijn omgeving komt zal zijn laatste spuit of pilletje aan iemand ooit gegeven hebben.

Pir22

Re: Angst voor stemmen

Hoi Black Rose,

Mijn angststoornis en het piekeren is ook vaak een grote opgave, maar ik vind het verder niet eng zeg maar. Hoewel ik er wel angst door ervaar komt deze angst vooral door gedachten als 'stel dat ik stemmen in mijn hoofd krijg'. De gedachte levert mij dan angst op, maar dat ik een piekeraar ben daar kan ik (naar mijn idee) goed mee omgaan.

Maar je bent het wel eens met het verhaal van Emporor85 dat stemmen alleen kunnen beginnen bij een psychose of voortkomen uit rand-psychotische verschijnselen? Of ben je het hier niet mee eens?

Medicijnen zijn bij mij (nu in ieder geval) niet nodig, want ik heb het afgelopen jaar het piekeren ook heel goed onder controle gekregen, maar ik zoek een soort van garantie/bevestiging dat ik niet ineens over 10 minuten bijvoorbeeld stemmen in mijn hoofd krijg en dat daar iets meer voor moet gebeuren.

Gebruikersavatar
Black Rose
Berichten: 1711
Lid geworden op: 27 mei 2011 23:53

Re: Angst voor stemmen

Meestal is het de angst die de gedachte(n) creëert, geloof ik eerder ;)
Tenzij in omstandigheden waar men hevig geschrokken is van iets kunnen later gedachten ontstaan die tot angst leiden (maar die gedachten zijn dan weer een gevolg van de angst om een situatie opnieuw te beleven).


Garanties heb je nooit in het leven ; stel dat je binnen 5 minuten iets heel ergs meemaakt dan is het niet uitgesloten dat je plots psychotisch wordt.
Dan ga je ook niet kunnen kiezen of het rand/niet rand-psychotisch is.
Ik denk ook niet dat mensen die een psychose gehad hebben echt precies kunnen definiëren of het rand was of niet [zucht]

Maar als je redelijk goed om kan met je piekergedrag en angsten hoef je je geen zorgen te maken, ook niet onmiddellijk als dat niet lukt...

Pir22

Re: Angst voor stemmen

Nee oke, ik bedoel ik ook niet dat het nooit kan gebeuren, maar dat het alleen kan gebeuren als er andere dingen zich voor doen, psyschotisch worden.

Ik bedoel meer, ik zit nu rustig in mijn stoel te werken en dan kan het dus niet ineens zo zijn dat ik stemmen hoor.

Pir22

Re: Angst voor stemmen

Het bovenstaande ben je het wel mee eens Black Rose? Anders zeg je eigenlijk min of meer (of ik intrepeteer het zo) dat ik me alsnog zorgen moet maken, omdat het dan alsnog zomaar uit het niks kan gebeuren (zonder psychose etc.)

TheEmperor85

Re: Angst voor stemmen

Pir22 schreef:Het bovenstaande ben je het wel mee eens Black Rose? Anders zeg je eigenlijk min of meer (of ik intrepeteer het zo) dat ik me alsnog zorgen moet maken, omdat het dan alsnog zomaar uit het niks kan gebeuren (zonder psychose etc.)
Ik denk dat Black Rose eigenlijk hetzelfde bedoelde als ik, maar dan in iets meer woorden. Nee Pir je hoeft je geen zorgen te maken dat je als bij donderslag bij heldere hemel zonder enige aanleiding ineens stemmen hoort.

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: Angst voor stemmen

Hoi Pir,
Hebben jullie, de psycholoog en jij ook andere dingen gedaan dan "leren minder te piekeren"? Trouwens, heb je een idee hoe het op je 16e is ontstaan. ..?
Angst is goed de nek om te draaien als je weet hoe of dat moet. In dit verband maakt het ook niet uit wat precies je grootste angst is.
Maar rot, dat er ten minste een angst gebleven is: angst voor stemmen horen. Stemmen horen zelf wil niet zeggen dat je psychotisch zou zijn! ! (Een eend kan zwemmen, maar niet iedereen die kan zwemmen is een eend....;) Ik heb stemmen gehoord, maar verder geen psychotische verschijnselen gehad (gelukkig maar! ). Maar stemmen horen komt niet uit de lucht vallen, er gaan doorgaans heftige zaken aan vooraf.

Enne: wat je psycholoog hopelijk verteld heeft: ga NOOIT zitten te wachten of je een angst kunt loslaten. Angst loslaten is een soort contradictie. Angst gaat vooraf aan je logische denken, dus zelfs als je het zou willen: dat kan niet.
Je kunt wel andere dingen doen.
Onderzoek je angst.
Ik kan je vertellen dat stemmen horen niet leuk is, maar je hoeft niet te doen wat een rotstem zegt.
Het betekent ook niet dat je psychotisch bent.
En wellicht zijn er nog andere dingen die voor jou belangrijk zijn mbt stemmen horen.
En "ga lachen met je angst". (Niet: lachen OM je angst!) Zeg telkens tegen jezelf- oh, hier ga ik weer, maar ach, het is niet erg, want dat mag heus. En richt dan je aandacht op iets anders dat voor jou belangrijk is.

Pir22

Re: Angst voor stemmen

Hoi Janneke,

Bedankt voor je bericht.

Nou ze heeft mij een stukje 'lesgegeven' in een aantal zaken op het gebied van psychologie. Doordat ik er daarna iets meer kennis over had kreeg ik ook meer geruststelling. Zoals je aan de bovenstaande berichten kunt lezen heb ik dat ook wel een beetje nodig, omdat ik anders zelf van allerlei conclusies ga trekken. En ze heeft me geleerd hoe ik het piekeren kan minderen.

Het is waarschijnlijk iets wat aangeboren is. Er is eigenlijk helemaal niks heftigs gebeurd in mijn leven (tenminste niet wat ik me kan herinneren) en mijn hele jeugd was eigenlijk prima.

Maar ik ben in ieder geval nu een stuk meer gerustgesteld en weet dat het niet zomaar ineens zal gebeuren. Ik ga in ieder geval verder met oefeningen om het piekeren te minderen en wat meer rust in mijn hoofd te creeeren.

Bedankt voor je tip m.b.t. lachen met je angst, ik denk dat dit mij zeker zal helpen.

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: Angst voor stemmen

Hoi Pir,
Dat is wel een erg ouderwetse benadering van een angststoornis.
Angst van het type dat je leven onnodig zwaar maakt, kun je met gerichte therapie de nek omdraaien. Bijvoorbeeld met emdr, somatic experiencing of gespecialiseerde kinesiologie.
En: als gezegd is angst iets dat vooraf gaat aan een gedachte. "Anders denken" kan soms beslist zin hebben, daar niet van. Maar de bron 'wat zou er gebeurd zijn in je geest, dat die gedachte opduikt' is in wezen veel belangrijker dan "nu moet ik mijn technieken tevoorschijn halen" (al hebben ze beslist hun nut).
Allerlei tips en lessen zijn daar een handige aanvulling op.
Schrap alleen het gegeven dat het aangeboren zou zijn omdat je niet getraumatiseerd bent. Ik geloof grif dat je geen trauma hebt, maar het is verder echt kolder. Een mens kan op allerlei manieren een angststoornis ontwikkelen - en doorgaans weet je zelf de bron niet tot je het de nek omdraait. (Soms wordt het dan duidelijk, soms verdwijnt het alleen maar stilletjes.)

Pir22

Re: Angst voor stemmen

Hoi Janneke,

Deze therapieen (emdr, somatic experiencing of gespecialiseerde kinesiologie) zijn volledig nieuw voor mij moet ik zeggen, maar ik kan verder ook niet veel dan vertrouwen op mijn psycholoog, dat zij weet wat het beste is in mijn geval.

Bovendien is het bij mij wanneer ik het goed onder controle heb niet iets wat mijn leven onnodig zwaar maakt. Het afgelopen jaar bijvoorbeeld (op de afgelopen maand na) heb ik er amper 'last' van gehad dus kan ik er prima mee leven.

Mocht het erger worden en de huidige aanpak niet meer werken dan zal ik zeker een van de therapieen overwegen. In ieder geval bedankt voor de berichten en suggesties.

Terug naar “Stress, angsten en fobieën”