Maria31

Aandachtsproblemen

Beste lezers,

Ik zit nu al een tijdje in dubio, ik heb een tijd geleden de diagnose ADD/ ADHD gekregen.
In eerste instantie ADD, aangezien bij vrouwen het niet duidelijk te zien is of er sprake is van ADHD. Aangezien wij niet zitten te stuiteren op de stoel bij de psychologe.
Ik kan mij hier goed in vinden, maar mijn familie en vrienden niet.
Zij vinden mij onvolwassen, emotioneel en gemakzuchtig. Ik kan mij voorstellen dat dit voor de buitenwereld ook dit beeld van mijzelf laat zien. Maar hoe hard ik ook mijn best doe, ik kan niet met geld omgaan, het ene na het andere lumineuze idee heb, maar dit nooit af maak.
Ik word hier erg verdrietig van, ik vraag mij af hoe mensen mijn probleem serieus gaan zien en erkennen dat ik toch echt ADHD heb. Het wordt vaak afgedaan, ja zo hebben wij allemaal wel wat, daar hoef je nog geen ADHD voor te hebben. Je kan gewoon niet met geld overweg en je bent gewoon een beetje vreemd en gek... Hierdoor sluit ik mij af en ben ik het liefst alleen thuis en haak ik vaak af bij banen of laat mij afschepen met domme klusjes als kopiëren of de post rondbrengen op kantoor, terwijl ik meer in mijn mars heb maar op de één of andere manier komt het er op bepaalde momenten totaal niet uit. Soms weet ik nogeneens meer waar ik mijn fiets heb gezet om maar een voorbeeld te noemen. Ik heb erge stemmingswisselingen gedurende de dag. Ik heb al aan de Ritaline en de Concerta gezeten, maar werd hier heel angstig van en kreeg hierdoor paniekaanvallen en hartkloppingen. Momenteel zit ik thuis met wat lijkt op een burn-out. Vandeweek heb ik een gesprek voor receptioniste. Ik vind het erg lastig om te peilen wat voor baan voor mij het beste zou zijn aangezien te laag gegrepen mij gaat vervelen en te hoog zoals mijn vorige baan als accountmanager mij uitput. HELP!!! Ik weet niet hoe ik mijn leven makkelijker kan maken, ik heb het gevoel dat ik mijn hele leven al de marathon aan het lopen ben.
Gebruikersavatar
Matrix
Berichten: 1065
Lid geworden op: 22 aug 2009 22:25
Locatie: Friesland.

Re: Aandachtsproblemen

Hoi,

Hoewel ik een hekel heb aan hokjesplaatsing ben ik zelf ook ooit in het hokje ADD geplaatst. Ik herken ook heel erg duidelijk alle problemen die je opnoemt, ik worstel met exact hetzelfde. Ik heb tevens het gevoel dat er een enorme lading aan creativiteit en geweldige plannen en ideeën in mij zit, maar ik heb geen flauw idee hoe ik dat naar buiten moet brengen. Vervolgens doe ik gewoon helemaal niets, of ik jaag mijn geld erdoor. Ik ben lang zo gezien als mensen jou nu zien. Agh, ik denk dat wij elkaar wel begrijpen. ;)
Hoe dan ook, het is zaak om je omgeving zich te laten verdiepen in de specifieke kenmerken van deze 'afwijking'. Vaak roept dit iets meer begrip op.
Wolf

Re: Aandachtsproblemen

Beste Maria,

Ten eerste, welkom op dit forum.

Zoals je misschien al weet lopen de ad(h)d diagnoses de spuigaten uit. Ik denk dat dit komt doordat veel psychische stoornissen ad(h)d-symptomen kunnen veroorzaken. Het is vanzelfsprekend dat wanneer iemand bijvoorbeeld last van een echte chronische depressie heeft en daardoor nauwelijks mentale energie heeft, minder goed substantiele intellectuele activiteiten kan uitvoeren. Een tweede veroorzaker is emotionele instabiliteit. Sterk veranderende stemmingen werken afleidend.

Naast dat angstige gevoelens een afleidend effect hebben, hebben ze ook nog een schadelijke werking op de hogere denkprocessen. Bij angst gaat je lichaam overschakelen in een andere modus. In deze modus wordt je intelligente breinfunctie of een laag pitje gezet en wordt je lichaam op scherp gezet om fysieke actie te ondernemen (bloeddruk stijgt etc.). Als jij bijvoorbeeld rustig en relaxd buiten aan het wandelen bent en er komt plotseling een grote vrachtwagen op je af, dan zorgt deze modus ervoor dat je eerste een paar seconde rustig gaat analyseren wat het gevaar precies inhoudt maar spring je meteen uit de weg. Op zich een prachtig neurologisch systeem maar het wordt een probleem bij chronische angststoornissen. Door een gemiddeld langdurige hogere bloeddruk is het slecht voor de organen, het heeft een slechte invloed op de spijsvertering, het compromiteert een persoons postuur waardoor fysiologische problemen kunnen ontstaan en het verdomt/verstomt een persoon. Ik denk dat vooral mannen voor deze gevolgen gevoelig zijn. Een vermoeden dat ik heb, is dat vrouwen als gevolg van evolutie meer bestand zijn tegen de schadelijke gevolgen van angst en stress. Dit zou ook een/de oorzaak kunnen zijn dat in deze moderne maatschappij vrouwen steeds beter gaan fuctioneren terwijl de mannen het minder lijken te doen. Naast het gebrekkige-concentratie symptoom kan het zodoende ook het impulsivieteitssymptoom veroorzaken. 'Denk toch eens een na, voordat je wat doet!' krijgen veel jongere adhd'ers om hun oren.

Anyway, het is in jouw geval van belang dat je eerst je onderliggende psychische problemen gaat aanpakken. Als deze zijn opgelost en je hebt nog steeds ad(h)d-klachten, dan kan een stimulant een fantastisch middel zijn voor concentratie-problemen. ADD is eigen geen psychische probleem maar eerder neurologisch. Zuivere ADD'ers (zoals ik er een van ben) voelen zich over het algemeen gewoon, normaal en goed in hun vel. Hun concentratie-problemen worden niet door psychische aandoeningen veroorzaakt maar hebben een neurologische oorsprong in naar ik denk in de prefrontale cortex. Denk hierbij ook aan de systemen die het werkgeheugen vormen/regelen. Inderdaad, concentratie en werkgeheugen zijn zeer nauwverbonden concepten.

Met vriendelijke groet,
Wolf
Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: Aandachtsproblemen

Maria31 schreef:
Ik zit nu al een tijdje in dubio, ik heb een tijd geleden de diagnose ADD/ ADHD gekregen.
In eerste instantie ADD, aangezien bij vrouwen het niet duidelijk te zien is of er sprake is van ADHD. Aangezien wij niet zitten te stuiteren op de stoel bij de psychologe.
Ik kan mij hier goed in vinden, maar mijn familie en vrienden niet.
Zij vinden mij onvolwassen, emotioneel en gemakzuchtig.
Brrr.... "Van je familie moet je het maar hebben"...
Zo te lezen leef jij onder een zware last!!
Maria31 schreef:Ik kan mij voorstellen dat dit voor de buitenwereld ook dit beeld van mijzelf laat zien. Maar hoe hard ik ook mijn best doe, ik kan niet met geld omgaan, het ene na het andere lumineuze idee heb, maar dit nooit af maak.
(...) Hierdoor sluit ik mij af en ben ik het liefst alleen thuis en haak ik vaak af bij banen of laat mij afschepen met domme klusjes als kopiëren of de post rondbrengen op kantoor, terwijl ik meer in mijn mars heb maar op de één of andere manier komt het er op bepaalde momenten totaal niet uit. Soms weet ik nogeneens meer waar ik mijn fiets heb gezet om maar een voorbeeld te noemen.
In aanvulling op Wolf: ADD is meer een neurologische aandoening dan een psychische: er is vaak wel een en ander te doen aan de neurologische kant. Buiten de medicijnen om ken ik nog een viertal benaderingen die goed kunnen werken.
Houd in mind: de diagnose adhd komt uit de DSM: een 'turfhandboek': de diagnose wordt gesteld op gedrag.
En op hoe je je voelt, wat en hoe je denkt - maar de dsm en dus het "etiketje" adhd doet geen enkele uitspraak over het "waarom".
Dus in feite, als je weet "Ik heb add" weet je nog vrij weinig.

In alfabetische volgorde: wat regelmatig blijkt te werken zijn de benaderingen via manuele therapie, neurofeedback; het INPP en de orthomoleculaire geneeswijze.

Manuele geneeskunde is jargon voor: de manuele arts of KISS fysio therapeut. Die kijkt naar het recht staan van de (hals)wervels. Staan die scheef, wat bij plm. 75% van de ADHDers zo schijnt te zijn, dat geeft dat een enorme stroom verwarrende informatie aan het evenwichtsorgaan. Gevolg: je hebt als mens een belabberd overzicht mbt. zijn omgeving (omdat in feite alles draait en niets stil staat).
Daar word je niet 'subtiel, rustig, geduldig en fijngevoelig' van. Staan de scheve wervels recht, dan kan het zijn dat iemand daar alleen al enorm van opknapt.

Neurofeedback gaat over electroden op je hoofd (anno 2011 is dat geen gedoe meer met plakkertjes en lijm, gelukkig maar) en het meten van hersengolven. Nu is bekend, dat mensen met adhd weing betagolven aanmaken.
Opmerkelijk, want in een "normaal mens" zijn dat de hersengolven die gemeten worden, als iemand behoorlijk druk is.
Adhd'ers produceren vaak wel alfagolven (wat de meeste mensen doen als ze wat wegdoezelen) of zelfs theta (wat een uiterst plezierige staat is voor de meeste mensen, je voelt je dan uiterst ontspannen). Het nadeel is alleen wel van alfa en thetagolven:
"niemand" kan logisch nadenken, de boel orderen, overzicht hebben etc. etc. terwijl hij/zij in alfa of in theta is: daar heb je als mens dus die betagolven voor...
Wat gebeurt bij neurofeedback, is dat gemeten wordt, of jij er ook zo een bent, die moeilijk (of maar heel kort, of weinig) betagolven
aanmaakt. (Of nu ja: een diagnose is een diagnose: de therapeut 'kijkt' aan de hand van jouw verhaal, wat je hersenen wel en niet vaak en makkelijk doen.)
En de behandeling is: trainen, trainen, trainen om alsnog te leren betagolven aan te maken. Dat klinkt wellicht zwaarder dan het is: je zit voor een computerscherm en als je even wat betagolven aanmaakt, krijg je meteen het plaatje van jouw voorkeur te zien,
als beloning.
Naarmate het beter lukt, krijgt je hele 'verhalen' op het scherm te zien.
Er zijn psychologen die dit doen en als het meezit, vergoed de verzekering de kosten.

Een iets eenvoudiger variant: je kunt CD's krijgen met een 'binaural' effect: je ene oor krijgt via de koptelefooon een net ietsje ander signaal dan je andere oor. Het verschil is te klein om op te merken, je hoort alleen muziek, klanken of wat er maar op
de CD staat. Maar als het verschil tussen de 2 signalen 13 tot 40 herz bedraagt, zullen je hersenen er op reageren met het produceren van betagolven. Google eens op bijv. monroe, brainsync of hemisync. Meestal wordt wel gezegd: doe zo'n CD
een uur per dag (niet de hele dag door) - voor plm. 20 euro kun je iets fatsoenlijks kopen.

De INPP visie gaat ten eerste over de ontwikkeling van het kind in de baarmoeder en de pasgeboren baby. Je hebt als mens een serie reflexen, die je in staat stellen van alles en nog wat te doen en te trainen, terwijl je hersens nog onvolgroeid zijn. Als alles meezit,
"verlies" je die babyreflexen als je plm. een jaar oud bent en gaat lopen en praten. Maar bij sommige mensen - die heussies waar ook gewoon gaan lopen en praten - blijven de babyreflexen toch storen. En dat kan dan idd voelen "alsof je al de hele tijd de marathon moet lopen" - een eenvoudige klus (..zeggen ze..!!!) kan loeizwaar zijn met een storend reflex er tussendoor...
Zo kan "gewoon rechtop staan" een enorme klus zijn, als je babyreflexen je daarbij storen. En als je moeder of de juf dan iets tegen je zegt, vergeet je gewoon de helft (want het kan er simpelweg niet meer bij). Let wel op: de persoon in kwestie kent zichzelf niet anders dan dit, dus als je vraagt "om rechtop te staan", dan kan dat heus gewoon. Zitten kan trouwens vergelijkbare problemen opleveren.
Bewegen gaat over het algemeen nog het beste, maar lopend leren is op onze scholen afgeschaft.
En het probleem wordt dan geformuleerd als: "Ik kan dat allemaal niet opnemen, niet onthouden, niet ordenen". Het INPP herformuleert dit (na gedegen diagnostisch onderzoek) als: de reflexen storen je, zodat je het wel degelijk wilt maar nu nog niet kunt.
(Frustrerend!)
Een van de babyreflexen bemoeilijkt het een mens enorm, om een vaststaand punt in de ruimte te voelen. Het is of, alsof de ruimte om je heen ieder moment verandert of alsof de kamer netjes stil staat, maar dat jij constant beweegt of moet bewegen. Tja, als je zo
"moet" leven van je reflexen (je kunt er als mens niets aan doen!!) dan IS overzicht hebben enorm lastig. 'Je kamer opruimen' is iets onbegrijpelijks. Of: een klus keurig volgens een stappenplan afwerken heel raar. Wellicht heeft jouw probleem met geld hier ook iets mee te maken...?
De diagnose komt neer op een uitgebreid bewegingsonderzoek. Aan de hand daarvan kan de therapeut zien, of je idd storende babyreflexen hebt.
De therapie via het INPP komt er op neer, dat je elke dag 5 minuten wat bewegingen maakt, zoals een baby die ook maakt.
Het streven is, je zenuwstel een '2e kans' te bieden, om de babyreflexen alsnog te laten verdwijnen, zoals ze bij andere mensen ook zijn verdwenen. Als de reflexen op houden met storen. wordt de wereld vaak veel overzichtelijker.
(Okee, dan moet je nog leren om te ordenen, maar de basis is er. De goede adviezen komen de meeste adhd'ers de oren uit...Ze weten al lang "wat" ze moeten doen, maar de makke is vaak: "hoe" doe ik dat nou?)
Eea kan een jaar tot anderhalf jaar duren. Het wordt door de meeste aanvullende verzekeringen betaald.

Een short cut om een idee te geven: veel adhd'ers voelen zich een stuk rustiger, als ze plm. 1 minuut om hun eigen as draaien
(Let op: een halve minuut de ene kant op, daarna even stilstaan - en dan de ander kant op.) Bij deze short cut mag je lekker tempo maken.
Het werkt plm. een half uur. Het kan niet altijd en niet overal, maar je hebt jezelf altijd bij je en "het is gratis"..;)
Het is noch een diagnose, noch een behandeling, maar dan heb je een klein beetje een idee.

En: al stuiter je niet op je stoel: stil moeten zitten is mogelijk iets dat energie vreet. (Als gezegd: lopen leren gaat eigenlijk het beste, de Atheense filosofen deden niet anders; pedagogiek betekent letterlijk "met het kind meelopen" - maar het nut vanbewegen lijkt vergeten...).
Puur feitelijk: stil zitten dan wel stil staan is een hoogtepunt van een (fysieke) ontwikkeling.
Een ontwikkeling, die niet iedereen goed doormaakt (en bijna niemand met adhd goed doorgemaakt blijkt te hebben).
Google eens op "actief zitten" "stokke move" "kniestoel" "sitfit" of "zitbal" - en kijk, of dat wellicht zou helpen.


De orthomoleculaire geneeswijze is een bijna regulier werkende arts of therapeut. Er wordt uitgebreid (na een gesprek) via bloedonderzoek (of speeksel of urine) gekeken, of je als mens wel alle biochemisch stofjes 'aan boord' hebt, zodat je zenuwselsel goed kan functioneren.
Zo blijkt regelmatig, dat mensen met adhd te weinig zink in hun lichaam hebben. Of selenium, vitamine B6 of glutamine.
(Ook wordt tegelijkertijd gekeken naar eventuele allergie/ overgevoeligheid voor kleurstoffen etc.)
Het mallotige vind ik altijd, dat artsen deze stap meestal overslaan: uit gedrag blijkt iemand 'te impulsief' en dan krijg je
of een variant op speed (wat idd vaak blijkt te kalmeren)
of een anti psychoticum (want idd: vlak voor een psychose wordt een mens ook overspoeld door een wirwar van zintuigelijk prikkels).
De nuchtere, diagnostische vraag, wat er biochemisch aan de hand is, dat je zenuwstel zich zo gedraagt, zou volgens mij iedere arts zich moeten stellen, voor er medicijnen worden voorgeschreven. Google even op 'mbog', de beroepsvereniging. De meeste
aanvullende verzekeringen betalen de kosten van het consult. De therapie bestaat uit het (aanvankelijk onder begeleiding) bijslikken van de tekorten.

In januari 2011 werd in 'the lancet' gepubliceerd, dat bij tweederde van de kinderen die een zgn. eliminatedieet volgden, de adhd verdween. De artsen zelf snapten het effect niet precies, want er werden geen bloedwaarden gemeten (noch vooraf, noch na afloop)
die met allergie te maken hadden - maar het resultaat was er wel degelijk. 66% is een hoge score in medisch onderzoek. Het dieet dat kinderen na afloop hebben, verschilt per persoon: iemand kan reageren op tomaat, op rode appels, op pinda's of wat dan ook.
Gebruikersavatar
Matrix
Berichten: 1065
Lid geworden op: 22 aug 2009 22:25
Locatie: Friesland.

Re: Aandachtsproblemen

Een iets eenvoudiger variant: je kunt CD's krijgen met een 'binaural' effect: je ene oor krijgt via de koptelefooon een net ietsje ander signaal dan je andere oor. Het verschil is te klein om op te merken, je hoort alleen muziek, klanken of wat er maar op
de CD staat. Maar als het verschil tussen de 2 signalen 13 tot 40 herz bedraagt, zullen je hersenen er op reageren met het produceren van betagolven. Google eens op bijv. monroe, brainsync of hemisync. Meestal wordt wel gezegd: doe zo'n CD
een uur per dag (niet de hele dag door) - voor plm. 20 euro kun je iets fatsoenlijks kopen.
Dit heb ik trouwens in een zweverige bui ook eens geprobeerd. Hoewel het placebo effect een grote rol speelt (naar mijn idee) heeft het op mij een positieve uitwerking gehad. In hoeverre het nou daadwerkelijk objectief helpt is dus niet echt van toepassing, het gaat om het resultaat.
Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: Aandachtsproblemen

Een iets eenvoudiger variant: je kunt CD's krijgen met een 'binaural' effect: je ene oor krijgt via de koptelefooon een net ietsje ander signaal dan je andere oor. Het verschil is te klein om op te merken, je hoort alleen muziek, klanken of wat er maar opde CD staat. Maar als het verschil tussen de 2 signalen 13 tot 40 herz bedraagt, zullen je hersenen er op reageren met het produceren van betagolven.
Matrix schreef:Dit heb ik trouwens in een zweverige bui ook eens geprobeerd. Hoewel het placebo effect een grote rol speelt (naar mijn idee) heeft het op mij een positieve uitwerking gehad. In hoeverre het nou daadwerkelijk objectief helpt is dus niet echt van toepassing, het gaat om het resultaat.
Hoezo: placebo? (Het zou kunnen, daar niet van...)

Het "zweverige" aan binaural CD's vind ik, dat je zelf niets van het verschil in signaal links en rechts merkt: je bewustzijn hoort dat niet.
Maar je hersenen wel en ze reageren er op: dat is uitgebreid gedocumenteerd (op scans, EEG's etc. is het te meten).
Gebruikersavatar
Matrix
Berichten: 1065
Lid geworden op: 22 aug 2009 22:25
Locatie: Friesland.

Re: Aandachtsproblemen

Wat ik ermee bedoel is dat het meer effect heeft als je gelooft dat het zal werken. Als je instelling niet juist is zal een binural beat CD weinig invloed hebben.

Trouwens, ik gebruikte daar het gratis programma 'Natura 3' voor, samen met andere geluidsfragmenten die ik hier en daar op heb kunnen pikken.
Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: Aandachtsproblemen

Matrix schreef:Wat ik ermee bedoel is dat het meer effect heeft als je gelooft dat het zal werken. Als je instelling niet juist is zal een binural beat CD weinig invloed hebben.
Nee.
"Het heeft meer effect als je gelooft dat het zal werken" is idd het placebo effect - maar dat doet je bewustzijn. Je wilt, letterlijk, graag behagen (Placere: iemand een plezier doen, pleasen.) Voor het gemak rekent men hier ook dingen als "Ik wil graag beter worden" etc. toe.

Het binaural effect staat daar buiten: je hersens worden gemanipuleerd, terwijl jij dat niet in de gaten hebt. De effecten kun je in de gaten hebben - en indien gewenst, kun je die effecten versterken of af proberen te zwakken.

(...zoals die man, die wten wilde of een anti-rook behandeling van de acupuncturist werkte. HIj liet zich prikken en stak thuis prompt een sigaret op, die hem totaal niet smaakte. Echter, na 5 sigaretten hard zwogen, was het effect van de behandling compleet weg. MIjn comclusie zou zijn, dat dat prikken dus geen onzin was - en dat de man meer wetenschappelijke belangstelling had, dan daadwerkelijk wilde stoppen met roken.)
Gebruikersavatar
Matrix
Berichten: 1065
Lid geworden op: 22 aug 2009 22:25
Locatie: Friesland.

Re: Aandachtsproblemen

Snap ik.

Maar dan nog durf ik te beweren dat als ik niet achter een dergelijke behandeling sta het op mij minder effect zal hebben in het kader van self fulfilling prophecy. Als ik mij erop instel dat het niet zal werken weet ik zeker dat dat invloed zal hebben op de behandeling. Als men gelooft zich daadwerkelijk beter te voelen na de behandeling zal dat het effect versterken.

Terug naar “Aandachtsproblemen (en ADHD)”