Tommyy

Hoe om te gaan met oorsuizen

Ben ruim 3,5 maanden depressief door mijn tinnitus (oorsuizen). Heb eind december een oor laten uitspuiten door huisarts, daarvoor had ik geen enkele last van oorsuizen en was ik ook niet depressief.
Heb het ook vaak koud ondanks dat lichaamstemperatuur goed is. Vermoed dat er met het uitspuiten van het oor iets is misgegaan hoewel KNO arts niets heeft gevonden. Buik voelt ook beroerd aan. Meerdere onderzoeken gehad in het ziekenhuis, heeft niets opgeleverd, alles was in orde.

Heb inmiddels hulp van psycholoog, maar heb het gevoel dat ze spijkers op laag water zoeken. Zij zoeken de oorzaken van mijn depressie in werkloosheid e.d. maar voor het uitspuiten van het oor had ik ondanks ups en downs geen last van depressieve gevoelens.

Zie geen heil meer in verder leven, hoewel ik mijn moeder daar vreselijk verdriet met ga doen. Vreselijk voor die vrouw maar zo jaren doorgaan maakt me kapot. Dokter heeft antidepressiva voorgeschreven(paroxetine). Ik ben angstig om deze in te nemen gezien de onplezierige bijwerkingen.
Bovendien kunnen medicijnen het oorsuizen wel eens erger maken, hoewel de arts denkt dat ik met antidepressiva de focus niet meer zo op het oorsuizen kan leggen.

Volgens mij is er met het uitspuiten van het oor iets geraakt. Van de 1 op de andere dag kreeg ik last van oorsuizen, daarvoor geen last van gehad. Ook niet van een depressie. De hele dag ook een naar gevoel in de buik, en een wazig gevoel in het hoofd. Ben ook heel suf.
Komende week weer naar de KNO arts om een mri scan van mijn hoofd en oren te laten maken.
Laatst gewijzigd door volhoudertje op 13 apr 2014 21:06, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Titel gewijzigd. Verwijzingen naar zelfdoding verwijderd

Gebruikersavatar
Dromen1983
Berichten: 1137
Lid geworden op: 22 mar 2014 00:58

Re: Hoe om te gaan met oorsuizen

Hey Tommyy

Ik las net je verhaal.
Heb je al een 2nd opinion gevraagd bij een andere arts?

Ik had 3 jaar geleden nl ook van de ene dag op de andere last van duizeligheid, misselijkheid, oorsuizen,... Ik was helemaal in paniek. De eerste arts kon ook niet meteen iets vinden. Na heel wat gesukkel dan bij een andere arts terecht gekomen, waar ik goede medicatie kreeg. Bleek dat ik een ontsteking had gehad waardoor een minieme hoeveelheid vocht diep binnenin in mijn oor zat. In totaal heb ik er een 6-tal maanden mee gesukkeld maar door de geschikte medicatie ging het heel geleidelijk aan beter en beter.
Ik heb nu af en toe nog eens last van oorontsteking (2x per jaar ofzo) en moet dan antibiotica. Ben nog wel gevoelig voor harde geluiden enz maar daar blijft het bij.

Ik hoop voor jou dat je duidelijkheid krijgt bij de nko-arts.

En misschien helpt het ook om psychologische hulp te zoeken?
Daar ben ik ook net mee gestart (heel andere reden) en ben opgelucht dat ik het heb gedaan.
Sometimes you've gotta fall before you can fly

Tommyy

Re: Hoe om te gaan met oorsuizen

Dromen, dank voor je reactie. Ik hoor ook af en toe een klak. Het is begonnen met een lichte piep die steeds erger is geworden. Arts heeft even in oor gekeken met en apparaat. Trommelvlies ook gemeten, was in orde. Nadat hij me wel op kosten liet jagen voor een gehoortest, bleek zijn conclusie dat hij weinig kon doen. Ik wil een mri scan doen van de oren. Kan dat? En anders vraag ik inderdaad een second opinion.

Wat voor medicijnen heb je gekregen trouwens?

Gebruikersavatar
Dromen1983
Berichten: 1137
Lid geworden op: 22 mar 2014 00:58

Re: Hoe om te gaan met oorsuizen

Qua medicatie ga ik het even moeten opzoeken, want is alweer even geleden.
Het was een combinatie van iets dat het vocht moest doen verdwijnen en nog wat anders.

Ik had eerst wat licht gehoorverlies, net een propje, vrij snel daarna gevolgd door misselijk, draaierig, gesuis,... Ik dacht eerst zelf aan bloedsuikerspiegel die extreem zakte ofzo, was op een kerstavond. Week of 2 later hoorde ik wel weer goed maar was nog steeds enorm licht in mijn hoofd, misselijk en bleef er een enorm irritant geluid over. Echt gekmakend met momenten: er wakker van worden of biet van in slaap vallen.

Ik hoop voor jou dat dit iets tijdelijks is, net als bij mij.
Sometimes you've gotta fall before you can fly

Gebruikersavatar
GeenPijn
Berichten: 5314
Lid geworden op: 18 feb 2011 00:51

Re: Hoe om te gaan met oorsuizen

ZM bij tinnitus is wel eens gebeurd maar dat is alleen bij hele zware gevallen zoals mensen die het oorsuizen op het niveau van een kerkklok op 1 meter afstand hoorde of een klokradio naast hun oor op max volume. Dat is bij jou niet het geval zo te horen.
Suizen is ook stress gerelateerd oftewel hoe drukker je maakt hoe eerder je het hoort en hoe meer. Vraag snel een 2e opinie om het uit te sluiten hoe langer je wacht hoe kleiner kans op genezing. Als de 2e arts misschien een 3e ook niets vind wordt het lastig. Sterkte het is geen fijne ziekte.
Als je verwacht dat de wereld eerlijk tegen jou is, omdat jij eerlijk bent tegenover de wereld.

Dan hou je jezelf voor gek.

Dat is verwachten dat de leeuw jou niet opeet omdat jij hem niet opeet.

Gebruikersavatar
Black Rose
Berichten: 1711
Lid geworden op: 27 mei 2011 23:53

Re: Hoe om te gaan met oorsuizen

Een MRI kan inderdaad nodig zijn.
Mijn moeder heeft daar ook enige tijd last van gehad en via MRI hebben ze iets gevonden op de zenuw van het oor.
De specialist dacht aan een cyste maar was er niet zeker van...dus eigenlijk niet veel opgebracht in haar geval.
De NKO-specialist wou haar onmiddellijk aan de baxters leggen maar zij wou even afwachten ; het zouden er verschillende worden een paar dagen aan een stuk.
Wel heeft ze er zo goed als geen last meer van sinds ze bij onze osteopate gaat.
Het lijkt erop of het was gerelateerd aan de spanning in nekspieren die nu ook veel losser zijn.

In jouw geval zou ik toch eerst bij een NKO-specialist gaan om uit te sluiten dat er schade opgelopen werd door het uitspuiten van de oren.

Succes

Tommyy

Re: Hoe om te gaan met oorsuizen

Een mri scan ben ik best huiverig voor. Zo'n scan houdt een enorm lawaai en kan eventueel de oren nog meer beschadigen. Ik denk dat een CT scan beter voor me is, houdt een stuk minder lawaai. Ik ga het er morgen met de KNO arts over hebben. Ben inmiddels er behoorlijk depressief van geworden.

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: Hoe om te gaan met oorsuizen

Hoi Tommyy,

van suizende oren kun je als mens horendol worden...!!!
In Tilburg zit een instelling (into ears) die door de NVVS wordt aanbevolen, die werkt op basis van de ideeen van Jastreboff en Hazell. (Beide KNO artsen, gespecialiseerd in tinnitus.)
Ik was ooit bij een mevrouw in Leiden die dat ook deed. Mijn oren zijn nu weer stil.
Het ideee is, dat tinnitus een neurologische aandoening is, het gezonde oor krijgt "foute" prikkels aangeboden en reageert met het waarnemen van ...laten we zeggen... uiterst fout geluid.

Tommyy

Re: Hoe om te gaan met oorsuizen

Hoi Janneke,

Dank voor je reactie. Ik heb ook gelezen dat er in Tilburg en Antwerpen veel onderzoek wordt gedaan naar tinnitus. Toch twijfel ik nog steeds of het tinnitus is. Mede omdat de klachten van de 1 op de andere dag zijn begonnen na het uitspuiten van het oor. Bovendien lees ik op het NVVS forum weinig over mensen met tinnitus die last van kou krijgen. Lijkt wel op een stres reactie van de oren.
Ik kan op dit moment slecht functioneren. De psychologen houden het op een pure depressie, terwijl ik daar voor het uitspuiten van het oor geen last van had. Ik ben wel depressief maar voor mij geldt het kip en het ei verhaal. Ik wil alles uitgesloten hebben dus vandaar dat ik een scan van mijn oren wil laten maken. Ik hoop zo dat het nog goed komt ...

Tommyy

Re: Hoe om te gaan met oorsuizen

Dit artikel geeft aan wat voor dramatische impact het kan hebben:

http://www.omroepwest.nl/nieuws/15-04-2 ... -oorsuizen

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: Hoe om te gaan met oorsuizen

Hoi Tommy,
ken ik meerdere verhalen van mensen bij wie het van de ene dag op de andere is begonnen. Soms na een knetterende ruzie, soms na een veselijek verkoudheid - bij mij kwam het eerlijk gezegd geleidelijk. Maar omdat *het* begon na het uitspuiten van het oor, dan kan het volgens mij nog steeds tnnitus zijn. (Brrr....!)

En het kan idd zo zijn, dat je depressief bent geworden, als reactie op alles tress die de tinnitus met zich meebrengt. (Heel veel mensen worden depressief tijdens of na een periode van veel stress.)

Gebruikersavatar
HansCam
Berichten: 14
Lid geworden op: 01 mei 2014 11:14

Re: Hoe om te gaan met oorsuizen

jaren geleden ook tijdje last gehad van de piep in het oor (tinnitus)

ander familielid had het ook en in heel erge mate....

Hing ook samen vermoedelijk met depressie. Opeens was het weg! Vreemd?

Nu recentelijk (was opnieuw in depressie) en plotseling oor was doof. Uit laten spuiten en daarna begon het weer!
Of er een verband is tussen uitspuiten en suizen??? Heb veel gezocht op internet, maar oorzaak is niet echt bekend.
Vaste advies is hier in Nederland: leer er maar mee leven (er zijn zelfs groepen met mensen op dit gebied:lotgenoten) cognitieve therapie helpen sommigen. Ik hoop maar voor mijzelf dat het op eens ook weer over gaat???

Tommyy

Re: Hoe om te gaan met oorsuizen

Volgende week de uitslag. Bij dezelfde kno arts. Hij zou met name kijken of er sprake is van een brughoektumor wat zich geloof ik in de hersens bevind. Nou hoop ik maar dat hij ook naar het oor zelf kijkt. Ben bijna dagelijks misselijk maar ben niet duizelig of zo. Zit te denken of het ook niet vanuit de buikomgeving kan komen. Misschien middenrif of zo? Tijdens een echo een tijd geleden zijn er wel een paar galsteentjes aangetroffen, maar heb geen heftige pijn in de bovenbuik dus de internist vond het niet nodig deze te verwijderen. Ik heb wel eens gelezen dat galsteentjes ook wel eens oorsuizen kan veroorzaken...

Gebruikersavatar
Dromer
Berichten: 7
Lid geworden op: 08 mei 2014 14:28

Re: Hoe om te gaan met oorsuizen

Hoi Tommy,

Ik heb zelf ook oorsuizen, bij mij is het van het een op het andere moment begonnen, waarschijnlijk het gevolg van Sinusitis in combinatie met jaren lang walkman te hard en metaal slijpen zonder gehoorbescherming (bedankt stageplek :doubt: ).

Ik weet niet hoe erg je het hebt, bij mij is het behoorlijk aanwezig als de omgeving stil is... ik heb hier behoorlijk aan moeten wennen de eerste tijd... maar ik moet erbij zeggen dat het wel went, bij mij is het niet erger geworden en ik heb er vrede mee gekregen en ben het gaan negeren, zodoende hoor ik het bijna niet meer als ik er niet aan denk.
Het grootste nadeel vind ik nog wel dat mijn gehoor zo beschadigd is dat ik geen lawaai meer kan verdragen, maar ook daar heb ik mee leren leven.

Mensen onderschatten tinnitus, vooral uit ervaring kan ik zeggen dat geluiden hierdoor anders kunnen binnenkomen en daardoor kunnen je hersenen wat in de war raken.. zo ervaar ik het tenminste.

Wat bij mij hielp in het begin is zachtjes de radio aandoen, zodat het gepiep minder hoorbaar is, wellicht wordt je daar wat rustiger van.
Tevens zou ik je adviseren heel goed uit te kijken met lawaai.

Ik weet niet hoe lang je dit al hebt, en wil je geen valse hoop geven, maar als ik zie hoe dit ontstaan is bij jou zou het best kunnen dat het nog verbeterd.
Bij mij is de tinnitus na een paar jaar wel wat minder geworden, dus onmogelijk is het zeker niet!

Als laatste kan ik alleen nog zeggen dat er vele lotgenoten zijn.

Gebruikersavatar
GeenPijn
Berichten: 5314
Lid geworden op: 18 feb 2011 00:51

Re: Hoe om te gaan met oorsuizen

Tommy is die tip van Janneke over die vrouw in leiden die haar zo goed geholpen heeft niets?
Ik weet wel dat je niet te lang moet wachten, hoe langer je het hebt, hoe lager de kans op genezing. Dus als je eerst alle foto's en mri's gedaan wilt hebben... Ach je snapt vast wel wat ik bedoel.
Als je verwacht dat de wereld eerlijk tegen jou is, omdat jij eerlijk bent tegenover de wereld.

Dan hou je jezelf voor gek.

Dat is verwachten dat de leeuw jou niet opeet omdat jij hem niet opeet.

Terug naar “Depressiviteit, somber zijn”