carmus

tijdelijk negatief gevoel van ontevredenheid/had ik maar

Dag forumleden,

Ik ben begin 30 en sinds een paar maanden weet ik pas dat ik ADHD heb. Ik ben vooral in mijn hoofd heel druk, aan de buitenkant valt het relatief mee (op o.a. snel praten, bewegende voeten na :) en zou je het niet direct zeggen, behalve mensen die er verstand van hebben (zo ben ik er ook achter gekomen). Ben bij een psychiater geweest gespecialiseerd in ADHD en heb tijdje Ritalin en concerta gebruikt maar mee gestopt weer even.

Nu heb ik af en toe, en ik kan mijn vinger er niet opleggen wanneer of waarom (vandaar dat ik het hier ook post), sterke negatieve gevoelens over mijn huidige situatie om het maar even zo te noemen. Ik kom dan in een modus waarin de volgende gedachtes/gevoelens door me heen blijven spoken:
- De gedachte 'had ik maar', kortom, terugkijken en balen van keuzes die ik in het verleden heb gemaakt. Omdat met andere keuzes de huidige situatie 'beter' zou zijn of iets dergelijks.
- Ontevredenheid over wat is, het gevoel iets te missen. Vooral kijken naar wat er anders zou moeten i.p.v. kijken naar de goede dingen die er al wel zijn.
- Heel erg bezig zijn met plannenmakerij en de toekomst dus, omdat ik verandering wil / de huidige situatie wil veranderen .

Nu snap ik dat iedereen die gevoelens/gedachtes wel eens heeft. Maar in mijn geval zijn ze echt heftig en blijven ze echt een paar dagen door mijn hoofd spoken. Het contrast met de tijd waarin ik het niet heb is ook erg groot. Ik ben me bewust dat de gedachtes dan nergens op slaan (ratio), maar toch blijft het spoken en ik kan het moeilijk uitzetten. Na een paar dagen ebt het weer weg. Maar ik wordt erg negatief in die tijd, ook voor mijn omgeving (alhoewel ik het in probeer te houden). Onterecht want ik heb echt een prima leven. Nu las ik in het boek 'hulpgids bij ADHD' een kenmerk van ADHD wat werd beschreven als 'altijd het gevoel hebben dat er iets mist'. Natuurlijk wordt 'onrust' ook vaak genoemd. Ik vraag me daarom af of er een directe link is van hetgeen ik beschreven heb met ADHD.

Ervaren meer mensen het beschreven gevoel/de periodes? Daarnaast ben ik erg benieuwd naar de oorzaak, ik probeer al een tijd een link te leggen met bijv. slapen/eten/alcohol/mensen wel/niet om me heen, maar ik zie nog geen enkel verband.

Bij voorbaat dank voor jullie reacties.
Gebruikersavatar
Radius
Berichten: 827
Lid geworden op: 05 aug 2011 21:53

Re: tijdelijk negatief gevoel van ontevredenheid/had ik maar

Gevoelens van spijt over keuzes uit het verleden kent iedereen. Als je er last van hebt kan je inderdaad ook denken aan wat je op dit moment hebt, maar vooral dat je dat zonder je vroegere keuzes niet zou hebben. Je kan altijd dromen over iets beters, maar wat beter is, is relatief, en het is onzeker of je het met andere keuzes had kunnen hebben.

Als je gemis gecompenseerd wordt door er iets anders voor op te offeren, ontstaat een nieuw gemis. Het voortdurend voelen dat je iets mist is natuurlijk een drukkende last. Zijn er activiteiten of omstandigheden waarbij dit gevoel verdwijnt?
Neem weg, de sluier van illusie
Neem waar, de vreugde in het absolute
carmus

Re: tijdelijk negatief gevoel van ontevredenheid/had ik maar

Radius, dank voor je reactie. Ik volg je redenatie en zo redeneer ik ook. Dat is de ratio kant, je kan het relativeren, in perspectief plaatsen, etc. Dat snap ik prima en zoals ik al aangaf kan ik zo ook redeneren en slaat het ook echt ergens op. Maar mijn gevoel is alleen heel anders dan, of ik nu relativeer of niet. Het gevoel komt keihard terug of blijft, redeneren of niet. Je vraagt om omstandigheden waarbij dit gevoel verdwijnt. Dat is precies het probleem, ik kan dus niet zeggen wanneer, bij welke activiteit, om welke reden. Het komt gewoon ineens, en blijft dat een dag, een halve dag, soms een paar dagen. Juist daarom vind ik het lastig, er is geen pijl op te trekken.

Daarom ook dat ik de eventuele relatie zoek met iets anders, dus wellicht ADHD / werking van de hersenen / stofjes... Dus vandaar dat ik ook vraag of meer ADHD-ers er last van hebben....

Terug naar “Aandachtsproblemen (ADHD)”