jochends

[INFO NODIG] Neurofeedback bij ADD

Hallo, ik ben 19 jaar en voelde mij al heel mijn leven anders. Ik kan niet helder nadenken, Ik rij nu al een jaar met de auto en heb altijd moeilijkheden met een weg te vinden die voor andere zeer gemakkelijk zijn en het raar vinden dat ik na het 10 tal keer passeren het nog steeds niet weet waar ik juist moet inslaan enzo, ik kan ook nooit mijn aandacht ergens bijhouden tenzij het mij ECHT interesseert, ik ben altijd met een paar dingen bezig zonder mij echt te concentreren op 1 ding, heb slaapproblemen, ik heb leerstoornissen en ook gedragsstoornissen waardoor ik ook nog niet een degelijke relatie heb gehad en ook niet weet hoe ik mij altijd moet gedragen en ik niet mezelf kan zijn :?, ik kan mij ook soms heel druk maken in dingen die niet nodig zijn om je zelfs druk in te maken, ik heb een hoog IQ en heb problemen mij te verwoorden en heb ook altijd de indruk gehad dat ik mijn leven nog niet echt geleefd heb.Nu dat ik 19 jaar geworden ben begint het mij toch echt zo te irriteren dat ik opzoekwerk gedaan heb voor mijn probleem en ik heb een paar testjes gedaan en het schijnt dat ik ADD heb.Nu heb ik gelezen dat er neurofeedback(biofeedback) bestaat en het de hersengolven in balans brengt zodat ik niet alleen maar werk op mijn alpha golven(dromerig doen, niet helder nadenken, slaapproblemen hebben...). Ik zou graag weten of neurofeedback dan ook echt iets voor mij is?, er in oost vlaanderen een neuroloog of neuropsycholoog ofzo is die voor een 50 tal euro per sessie kan helpen?, en er iemand mij zijn ervaringen kan vertellen over NF, zodat ik weet hoe het juist in zijn werk is gegaan en of het ook degelijk helpt.

Alvast bedankt
ineke007

Re: [INFO NODIG] Neurfeedback bij ADD

je kan niet zelf je eigen diagnose stellen....dit moet je door een deskundige laten doen...die zijn er voor....
jochends

Re: [INFO NODIG] Neurfeedback bij ADD

nuja, ik ga dinsdagavond al voor men 1ste afspraak bij de poort :)
ik vertel hier wel hoe de sessie's verlopen voor mensen die ook willen weten hoe het in zen werk gaat
ineke007

Re: [INFO NODIG] Neurfeedback bij ADD

en daar beginnen ze zomaar met neurofeedback of kan daar diagnose ook gesteld worden?

als ze beginnen te behandelen zonder duidelijke diagnose van een specialist dan denk ik dat ze verkeerd bezig zijn.....op deze manier komen er wel alle wild west verhalen in de wereld over dat adhd te genezen zou zijn...als ze daar behandelen zonder duidelijke diagnose stelling... :?
Gebruikersavatar
Minerva
Berichten: 17643
Lid geworden op: 28 aug 2006 21:04
Locatie: Breda
Contacteer: Website Twitter

Re: [INFO NODIG] Neurfeedback bij ADD

Ik vond op Gezondheidsnet een artikel over neurofeedback en ADHD, het is wellicht interessant voor jou en anderen:

Neurofeedback per computer.

Oefeningen doen met de computer en zo van je vermoeidheid afkomen. Of van je hyperactiviteit. Het kan met neurofeedback.

Als jij je hersenen inspant, ziet de computer waar in je brein de zwakke plekken zitten. Vervolgens leer je samen met een psycholoog je hersenen gezond gedrag aan. Een nieuwe therapie.

Psychische klachten
Een ontregeling in de hersenen uiten zich in verschillende psychische klachten. Bijvoorbeeld vermoeidheid, aandachtstoornissen, stress, hyperactiviteit of depressie. Bij deze therapie krijg je informatie via een computer over wat je hersenen doen, terugkoppeling oftewel feedback.

Hersenactiviteit
Voor de behandeling word je verbonden aan een computer door middel van elektroden. De behandelaar plakt deze op je schedel. Deze maken het EEG, de Elektro-EncefaloGram. Vervolgens geven grillige lijntjes op papier de hersenactiviteit weer.

De computer kan je niet beïnvloeden via deze elektroden. Hij leest alleen maar. Aan deze EEG-scan kan een psycholoog zien waar er afwijkingen zijn en waar aan gewerkt zou moeten worden. Zo wordt een programma samengesteld

De behandeling
Tijdens de behandeling zit je in een makkelijke stoel en krijg je een computertaak. Je moet bijvoorbeeld proberen om een raket op te laten stijgen. Maar je kan dat niet met je handen doen, je krijgt geen muis of toetsenbord. De bedoeling is dat je het met je hersenen doet.

In het begin zal dit nog heel lastig zijn, maar gaandeweg leer je steeds beter hoe je dit moet doen. Hoe beter je je hersenactiviteit kan reguleren, hoe gemakkelijker dit zal gaan. Hiermee leer je zelf je brein anders te gaan werken.

Net als fietsen
Dat klinkt eng, maar feitelijk train je je hele leven al zelf je hersenen. Als je bijvoorbeeld leert fietsen, krijgen de hersenen steeds weer informatie over hoe je het doet. De zogenaamde terugkoppeling: "Als ik wil remmen, moet ik teruguittrappen."

De hersenen leren hiervan en passen dit toe bij elke volgende keer dat je op de fiets stapt. Bij neurofeedback krijg je deze terugkoppeling ook, maar dan via de computer. Deze geeft aan of je hersengolven zich stabiliseren en een beter gedragspatroon leren.

ADHD en burnout
Niet voor niks is deze therapie erg populair bij kinderen. Er zijn geen bijwerkingen, zoals bij medicijnen en het is ook nog leuk om te doen. Vooral ontwikkelingsstoornissen en ADHD blijken goed te behandelen met neurofeedback.

Maar ook volwassenen hebben baat bij de behandeling. Klachten die ontstaan door angst, burn-out, hersenletsel, epilepsie en slaapstoornissen worden aanzienlijk verminderd. Het helpt mensen uit een patroon te krijgen, zoals die voorkomen bij bijvoorbeeld verslavingen.

Presteren
Maar ook mensen die net wat meer van hun brein vergen: topsporters of managers kunnen door middel van neurofeedback tot grotere prestaties komen. In tegenstelling tot de VS is neurofeedback in Nederland een vrij nieuwe techniek. Wel groeit ook hier het aantal neurofeedback-behandelaars en centra.

Wetenschappers weten nog steeds niet precies waarom het werkt. Hierdoor kunnen er ook geen garanties worden gegeven. Het is geen geneesmiddel, maar kan wel tot grote verbeteringen leiden.
Inzicht als Uitweg..
bloembloem

Re: [INFO NODIG] Neurofeedback bij ADD

hey jochends

ik las dat je een afspraak hebt bij de poort !! niet doen !!

deze man is géén deskundige... ik heb in mijn zoektocht naar antwoorden ook dezelfde fout gemaakt en contact gezocht met hem.
het kost je idd maar € 50, maar aan zijn technieken is niks wetenschappelijks, ook al komt de site heel professioneel over.
mijn add is vastgesteld sinds begin april, ik slik rilatine EN concerta en voel me sindsdien stukken beter!
ik heb nog steeds een probleem met op tijd komen en organiseren, maar de 'push' om er werk van te maken is er! ook presteer ik veel beter op mijn werk!
medicatie helpt! als je dat kan doen ism coaching of neurofeedbacktraining zal je je stukken beter voelen!
in leuven is er een psychiater/neuroloog (dr vandenberg) gespecialiseerd in dit probleem. Niet gratis, een sessie kost al gauw +/- 70€, maar dit wordt wel vergoed door het ziekenfonds. De testen zelf zijn iets van een €200, maar ook weer terugbetaald door het ziekenfonds.

ik vraag me af waar deze man het lef eigenlijk vandaan haalt. hij is niet eens medisch geschoold.
zijn testen, die hij voorstelt, via bloedonderzoeken bij een welbepaalde arts in het Lierse, kosten +/- €400 !!
hij zal dan dan een speciaal dieet voorstellen.. -> glutenvrij. (add of adhd wordt volgens hem veroorzaakt door een 'candida' in de darmen en zou verholpen kunnen worden door glutenvrij te eten. deze producten zijn enkel in de natuurwinkels te verkrijgen en ontzettend duur... ik zeg/ stel niet dat er niks van waarheid in kan schuilen, maar ook, hier is wetenschappelijks nog niets over bewezen.

neem eens een kijkje op de enige wel wetenschappelijke onderbouwde site die er is, nl
http://www.adhd-volwassenen.be/
daar kan je terugvinden waar ze infoavonden organiseren over dit onderwerp..

veel succes! ps, maak er snel werk van, je bent nog jong en je moet je nog volop bewijzen op het vlak van studie en werk, niet aarzelen, gewoon doen!!
groetjes Bloem
arti

Re: [INFO NODIG] Neurofeedback bij ADD

Heeft iemand hier ervaring met neurofeedback?
Volgens de sites helpt het overal voor.
Iemand met depressie/burnout en neurofeedback?

Terug naar “Aandachtsproblemen (en ADHD)”