sharie

Hoe omgaan met PTSS ? radeloos..

Hallo allemaal,
Ben een meisje van 20 jaar en ben nieuw hier op het forum.

Ik ben helemaal radeloos ,..
Heb een moeilijke jeugd achter te rug. Ik heb een dak, een bed ,.. waarvoor ik heel dankbaar ben. Maar ik wou dat mijn huis ook een echte thuis kon zijn ,.. van kleins af aan ben ik niet echt gewild, en kreeg dan ook heel veel straffen, zoals bv uren op 1 en dezelfde stoel blijven zitten in een pikdonkere kamer ! Ik was altijd de rebel van de familie, en kon nooit voor iemand iets goed doen. Ik had gewoon nood aan liefde. Naarmate ik ouder werd, werd de situatie ook alleen maar erger. ik de lagere school werd ik gepest, en kreeg ik al snel een leerachterstand, ik kreeg ook niks hulp bij het maken van huiswerk ofso, ik deed alles alleen.

Intussen lag het in de familie zelf ook al overhoop, en stierven er een hoop mensen die ik graag zag. Ook is er veel verraad geweest in mijn familie waardoor ik een deel zelfs gewoon niet meer mag zien. Ik zag daar heel hard van af , maar had nooit iemand waartegen ik het kwijt kon. Als ik in het 4e leerjaar zat van de lagere school, werd ik mishandeld door een familielid, in alle stilte. en werd bedreigd als ik er iets van in vertellen, dat het niet goed zou aflopen. Ik kreeg dingen te zien, die je op deze leeftijd niet hoort te zien. En ook dat kon ik nooit verwerken of tegen iemand zeggen. Iedereen lachte met me, al mijn hele leven lang, was ik een grote grap voor iedereen, die mij zogezegd zou moeten beschermen ?

toen ik naar de middelbare ging, was ik op een heel strenge eliteschool beland. ik volgde er beroeps, omdat er mij verteld was dat ik toch niets hoger kon en ik veel te dom was om hogerop te gaan. ik haalde best goeie resultaten, maar had toen al wat problemen met mij aan de regels te houden en gedrag .. aan het einde van het 2e middelbaar, sloeg het noodlot toe en werd ik seksueel misbruikt. ( waar ik me erg schuldig over voel, omdat ik zelf in een auto stapte ) Ik was toen maar 12 jaar en was niet afgehaald van school, dus wist me niet beter om op het eerste beste aanbod in te gaan .. mistake of my life.
Vanaf toen is het alleen bergaf gegaan. Ik voelde me niet goed genoeg, ik moest IETS doen. dus ik stopte met eten en kreeg zo een eetstoornis in de 3e middelbare. ook die strijd moest ik voeren in stilte omdat er niemand was die ik kon vertrouwen. maar het ging slechter ook in school, ik kreeg serieuze gedragsproblemen, kon niet goed meer mee, maar toch probeerde ik door te gaan.
In de 5e middelbare ben ik van school gestuurd, en ging naar een andere school. Ondertussen voerde ik nog altijd mijn stille strijd, en alle opgestapelde problemen die zich hadden opgekropt de afgelopen jaren.

Ik takelde af, en werd regelmatig naar het ziekenhuis gevoerd met de ambulance. Ik moest naar het centrum voor geestelijke gezondheid, kreeg begeleiding op school, ging ondertussen naar de psycholoog, maar ik kon tegen niemand echt vertellen wat er gebeurd was, omdat ik in al die jaren niemand kon vertrouwen dacht ik dat er ook werkelijk NIEMAND te vertrouwen was ..

Ik kreeg allerlei pillen, zoals antidepressiva, antipsychotica,.. waar ik na een tijd de muren van opliep en niet meer vanaf geraakte. Mijn ouders wisten van niks en ik wou het ook niet omdat ze me zo pijn telkens deden !

Ik ben nu al ongeveer 3 jaar in therapie, en al aan de 5e psycholoog toe.. Ben ook veranderd van huisarts die de diagnose PTSS heeft gesteld. hij heeft me xanax retard voorgeschreven, maar wou deze pillen eerst niet nemen uit angs van de vorige keren dat ik er weer niet vanaf zou geraken.. na lange tijd probeerde ik toch, maar had ik boven de toegelaten dosis ingenomen, hiervan heb ik 2 dagen in comateuze toestand gelegen..

Ik ben nu radeloos hoe ik met deze PTSS moet omgaan,.. ik krijg soms enorme hysterische aanvallen, huilbuien, ik kan vaak niet slapen, of heb soms zelf het gevoel dat ik mezelf moet straffen voor wat er allemaal gebeurde ? Ik weet echt niet meer wat gedaan of wat te doen.Ik heb allerlei angsten, ik ben zelfs bang in het donker. soms beeld ik me in dat er dingen zijn, die er helemaal niet zijn ? Ik weet dat het nogal langdradig verhaal is, maar hoop echt dat iemand misschien raad weet ??
Gebruikersavatar
Radius
Berichten: 827
Lid geworden op: 05 aug 2011 21:53

Re: Hoe omgaan met PTSS ? radeloos..

Allereerst stoppen met jezelf dit alles kwalijk te nemen. Je ouders konden blijkbaar hun plicht om voor je te zorgen niet vervullen en daarom is je jeugd vernield. Denk er eens goed over na waar jij jezelf in deze maatschappij een plek wil geven.

Hoe is je sociale leven, heb je vrienden en kan je uberhaupt met mensen omgaan? Deze dingen zijn essentieel voor een gelukkig maatschappelijk leven. Als je je plaats niet kan vinden ben ik geneigd te denken dat je beter af zou zijn in een klooster. Ondanks de misschien negatieve associaties die het oproept is een klooster een goede plek om gelukkig te worden.

Wat me verder opvalt is dat je, zoals de meeste mensen overigens doen, bijna elke alinea met 'ik' begint. Deze mentaliteit is ons aangeleerd, maar is een oorzaak van ellende. Probeer eens wat minder nadruk te leggen op 'ik' en wat meer naar het grotere plaatje te kijken. Alles is met elkaar verweven en wij maken deel uit van dit alles.

Neem jezelf en je verleden als gegeven en heb er vrede mee. Wat je ook doet, je moet beseffen dat je als kind onmogelijk schuld kan hebben.

Veel sterkte en succes.
Neem weg, de sluier van illusie
Neem waar, de vreugde in het absolute
Gebruikersavatar
volhoudertje
Moderator
Berichten: 15132
Lid geworden op: 02 jul 2006 23:04
Locatie: In Nederland Door Omstandigheden

Re: Hoe omgaan met PTSS ? radeloos..

Hallo Sharie,

Allereerst, welkom op het forum!
Je hebt al behoorlijk wat meegemaakt in je jonge leven en dat laat diepe sporen na.
Radius heeft gelijk als hij zegt dat jij jezelf niets moet kwalijk nemen. De rest van zijn bericht kun je beter overslaan, het slaat werkelijk nergens op!
Leg vooral niet de schuld bij jezelf, je hebt geen straf verdiend voor de dingen die jou zijn aangedaan.

Radius schreef:Als jij je plaats niet kan vinden ben ik geneigd te denken dat je beter af zou zijn in een klooster. Ondanks de misschien negatieve associaties die het oproept is een klooster een goede plek om gelukkig te worden.

Wat me verder opvalt is dat je, zoals de meeste mensen overigens doen, bijna elke alinea met 'ik' begint. Deze mentaliteit is ons aangeleerd, maar is een oorzaak van ellende. Probeer eens wat minder nadruk te leggen op 'ik' en wat meer naar het grotere plaatje te kijken. Alles is met elkaar verweven en wij maken deel uit van dit alles.


Lekker belangrijk om iemand die PTSS heeft het klooster in te praten en te letten op iemands schrijwijze! Dat snijdt echt hout,
daar heb je werkelijk wat aan als je ten einde raad bent!
Als je niets zinnigs te melden hebt, dan plaast je beter geen reactie Radius. Jouw bovenstaande 'adviezen' slaan werkelijk nergens op!
* Liebe Macht Frei *
Roady

Re: Hoe omgaan met PTSS ? radeloos..

Beste Sharie,

Ik heb je verhaal gelezen.
Daar word ik stil van, heel stil van. Wat heb jij ondragelijk veel moeten meemaken...

Ik hoop dat je hier je verhaal kwijt kunt en dat je dit forum als een warm bad zal ervaren.

Voor nu een knuffel van mij voor jou. [AAI]
Ik hoop dat je elke dag knuffels zal ontvangen, en dat je beetje bij beetje de liefde en warmte en veiligheid zal ontvangen die je in je leventje zo ontzettend hebt moeten missen.
Liefde die je hart zal verwarmen en ontdooien.
Liefde die jou weer laat voelen wie je altijd was, maar nooit mocht zijn.
Liefde die jou laat beseffen dat je meer dan welkom bent.
Ik gun het je van harte!

Ik hoop dat je hier je verhaal kwijt kan, op het forum of via privégesprekken. En dat je ingangen zult vinden om verder te komen.
Dat je langzaam maar zeker zult begrijpen waarom mensen dingen doen die ze doen, en ook hoe je mensen kunt loslaten en op eigen benen kunt staan.

Ik wens je heel veel sterkte toe! [AAI]
Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: Hoe omgaan met PTSS ? radeloos..

Hoi Sharie,
welkom op het forum...! Wat een bak ellende heb jij te vertellen...!
Geen veilig thuis - en alle consekwenties die dat dus kan hebben. Van het akelige "vanzelfsprekende" dat jij niet goed ozu kunnen leren tot dat je jarenlang hebt moeten zwijgen over dat je bent misbruikt. (Zou je het gezegd hebben, vrees ik, dat er weinig goeds uit was voortgekomen. Lieve ouders hadden je eerst getroost en hadden daarna de onderste steen boven gehaald.)
En dan nog verraad en dat die mensen die jij wel graag zag stierven - je hebt je portie beslist wel gehad in et leven..!
Logisch dat je bent gaan denken, 'dat mensen niet te vertrouwen zijn': dat is in elk geval jarenlang de trieste waarheid in jouw leven geweest.

En heeft een van de 5 psychologen het met jou gehad over het verschijnsel 'overlevingsmechanismen'...? Een zeer zinnig overlevingsmechanisme dat ik bij me draag is "mensen die ik niet vertrouw laat ik het niet merken als ik pijn heb". Het grote punt is wel, dat ik weet heb van dit oerlevingsmechanisme en er over kan nadenken. (Voel ik bij een arts in de kamer opeens een wond niet meer, dan weet ik dat ik de arts niet vertrouw. Bij een huisarts betekent dat 'benen maken', is het een specialist die ik voor het eerst zie, dan bedenk ik iets met mijn ratio. De meeste artsen kenne het verschijnsel wel, trouwens.)
En bij een psycholoog in de spreekkamer kan het je ook lelijk opbreken, vooral als de psycholoog weinig kaas heeft gegeten van PTSS.
De definitie van overlevingsmechanisen schijnt als volgt te luiden: "...onbewuste, vrijwel volautomatische gedachten en gedragingen, die ten tijde van de ellende een belangrijke, beschermende rol speelden. Maar na afloop van de ellende is hun waarde niet langer positief, maar keert het zich tegen hen".
Weten dat het speelt, kan helpen. En als gezegd: het mechanisme zelf "heeft zin", ik vind, dat nare mensen geen gevoelige dingen over mij hoeven te weten, punt uit. Maar het heeft wel zin, als ik kan bepalen wanneer ik bepaalde dingen wel of niet vertel, en dat niet door mijn onbewuste buiten mijn weten om gestuurd wordt.

sharie schreef: Ik ben nu radeloos hoe ik met deze PTSS moet omgaan,.. ik krijg soms enorme hysterische aanvallen, huilbuien, ik kan vaak niet slapen, of heb soms zelf het gevoel dat ik mezelf moet straffen voor wat er allemaal gebeurde ? Ik weet echt niet meer wat gedaan of wat te doen.
;) Zou ik van de taalpolitie zijn, dan zou ;) ik zeggen: met PTSS moet je niet omgaan, en voor angsten geldt hetzelfde. Draai het de nek om, er is veel leuker gezelschap!

Maar nu ter zake. Hoe verwerk je een trauma..? Nou, in een aantal "fasen". Nou wil het woord fase niet zeggen, dat je altijd heel strakomlijnd "eerst ding 1 doet, dan ding 2 en daarna 3", het wisselt elkaar vaak wat af. Beginnen bij het begin kan geen kwaad - eerst een stuk 1, tijdje 2 dan wat 3 - dan weer 2 en terug naar 1 en dan weer 2 – etc.
Het heeft wel zin, als je weet hebt van deze fasen en het is belangrijk dat er wordt "geschakeld" als dat nodig is!!

De eerste fase heet officieel 'stabiliseren". Ik zeg meestal 'poot'n stevig op de grond'. Het gaat om zaken als 'rust in de tent en veiligheid' - inventariseren wat er op dit moment in je leven speelt en wat je er met een scala aan maatregelen aan zou kunnen doen. Informatie is belangrijk en cognitieve therapie kan goede diensten bewijzen.
Goed voor jezelf (leren) zorgen is belangrijk.
Zoeken naar 'hulpbronnen' van harte aanbevolen.
Bijv.: bij muziek kom ik tot rust. Wandelen maakt mijn hoofd leeg.
"Ik maak een plank vrij voor mijn lievelingsboeken, lekker onder handbereik".
Als ik me naar voel, schrijf ik in mijn dagboek.
Warme thee van zoethout met goudsbloem beurt me op.
Als ik verdrietig ben, ga ik in mijn schommelstoel zitten.
Als ik cederolie verdamp in zo'n geurlampje, word ik helmaal rustig.
Zachtjes mijn gezicht masseren helpt me ontspannen. Etc.

Ontspanningsoefeningen zijn ook belangrijk, onderzoeken hoe je je stress kunt "afbouwen". Of kunt voorkomen, dat het te hoog oploopt.
Het kan ook expliciet gaan om "hoe bouw ik een beetje een sociaal netwerk op" (liefst een heel stevig netwerk, maar dat kan even duren).

Wat ook hoort bij de eerste fase: de belangrijke vraag naar: hoe werkt macht, wat is manipulatie en hoe kan ik me dat van het lijf leren houden.
Zaken als rottige huisvesting, geldproblemen etc. ook liefst oplossen of in elk geval al een goed begin mee maken. Sommige rotpatronen gaan pas echt weg, als je ten minste fase 2 achter de rug hebt, maar in fase 1 maak je de zaken "hanteerbaar".

De functie van de 1ste fase is, dat je een 'fundament' krijgt - dat stond te schudden of ging kapot door alles wat jou is aangedaan.
En: rotverhalen vertellen met "poot'n die in het moeras staan" was wat men tijdenlang deed (tot de 1980er jaren) - en dat heeft geen zin. (Dat maakt 'verwerken' juist loei en loeizwaar!)
Een stevig 'fundament', poot'n die op de grond staan (en niet in het moeras) is geen luxe.

Wat ook helpt om zaken hanteerbaar te maken: het onderkennen en alvast wat aanpakken van je overlevingsmechanismen. Bijvoorbeeld: soms heeft iemand heel veel pijn op "ik mag niet goed voor mezelf zorgen (want die nare meneer die mij het leven zuur maakt, wil dat niet)". Recept: 1) realiseer je dat dit speelt. 2) Sommigen hebben het zelfs over 'bedank dit mechanisme, het wil je helpen, het heeft het beste met je voor'. 3) Denk na over de functie die het heeft, in dit voorbeeld dus 'klappen van de nare meneer voorkomen'. 4) Word creatief: zijn er andere manieren te verzinnen, om datzelfde doel te bereiken...? (Of is het doel echt achterhaald?) 5) Liefst drie alternatieven verzinnen...! 6) ..en nagaan, navoelen of al deze drie andere mogelijkheden om met de situatie om te gaan jou passen.


In de 2e fase duik je het oude rotverhaal in. Het eigenlijke verwerken. Let op: verwerken is WERK. Goed voor jezelf zorgen is "verplicht": je werkt stevig aan jezelf, dus voldoende rust, goede voeding, goed slapen, steun in je omgeving - het is allemaal geen luxe.
Ook heel belangrijk: een trauma dreigt, bijna per definitie je 'oude' sociale omgeving te vernietigen. Je (evt. nieuwe) sociale omgeving "moet" jou kunnen blijven steunen. (Je vrienden zijn niet je therapeuten, maar ze moeten ook niet weglopen.)

Mijn favoriete methode heet emdr.
De oude methode kwam neer op het verhaal 10 keer vertellen, huilen en boos zijn en steun en erkenning krijgen van je therapeut of evt. groepsleden. Bij emdr gaat het meestal sneller, 10 keer is niet nodig. Erkenning en steun is wel heel belangrijk, ook bij emdr.
Jouw tempo is altijd belangrijk! Weliswaar "moet" fase 2 niet te lang duren (het is zwaar) een goede peut houdt wel in de gaten, of je alles nog behappen kunt.
Aandacht voor je lichaam en aandacht voor positieve, sterke kanten van jezelf komen ook aan bod.
En "het echte werk" bij emdr doe je in de kamer van de therapeut, niet thuis na de sessie. Een goede emdr therapeute begint, met er voor te zorgen, dat je jezelf goed kunt troosten en geruststellen, op manieren die je ook in een sessie kunt gebruiken (" een mooie plek, waar je je goed voelt" , etc.)
En: cognitieve therapie heeft charmes, maar doet in feite niets in deze fase: de emoties ZIJN nu eenmaal niet cognitief en "ze cognitief willen beheersen" werkt heel vaak niet. Heel veel "symptomen" van post traumatische stress zitten in je autonome zenuwstel en dat kun je nauwelijks met cognitieve therapie beinvloeden (en wel heel goed met emdr).

In de 3e fase komt een soort omkering van zaken..
In fase 1 en 2 ging het over "wat jou is aangedaan" (Taalkundig: dat is passief. Uiteraard had jij je reacties op het gebeurde, maar re-ageren is zogezegd iets "secundairs" - een re-actie op een actie, niet iets wat je uit vrije wil en vrije keus deed. Het initiatief lag niet bij jou, en de verantwoording ook niet.)
In fase 3 gaat het om "Hoe wil ik, dat MIJN leven er uit gaat zien?" Zogezegd "actie ipv. re-actie".
Wat vind ik belangrijk?
Wat wil ik graag voor mezelf? Voor wie me dierbaar is?
Wat geeft mij energie?
Welke kwaliteiten heb ik, en welke wil ik gaan ontwikkelen/ uitwerken/ verdiepen?

Let wel: dit is niet 1 afrondend gesprek, maar een fase. Aangezien jij helaas een "rommelige" jeugd hebt gehad, met ouders die compleet niet voor jou zorgden en waarbij jij dus constant moest "re-ageren" op de rommel die zich telkens opnieuw weer aandiende - dan kan dit een fase van 30 gesprekken zijn. (Al dan niet afgewisseld met cursussen, trainingen, etc.)
sharie schreef: heb soms zelf het gevoel dat ik mezelf moet straffen voor wat er allemaal gebeurde ?
Please, don't...! Je hebt al ""straf"" (dwz.: pijn) genoeg gehad...! Of nu ja, te veel.
Maar het gevoel ken ik beslist.
Voor mij was het: ik was woedend. En ook bij jou kan ik me levendig voorstellen, dat je razend bent over alle pijn die jou is aangedaan, alle botheid, geniepigheid en noem het maar op.
En som s kan het zo zijn, dat als je als mens niet je woede kunt koelen op krek dat familielid, dat jou heeft mishandeld, dat je 'uit pure nood' je woede op jezelf koelt. (Dat valt dan onder hethoofdstuk: "Een mens moet wat" - maar het lost weinig op.)
Betere oplossing: projecteer dat smoelwerk van dat stuk verdriet op een kussen en sla op dat kussen. Of projecteer op een oude kartonnen doos en stamp die de grond in. (Voordeel: al sje dat leuk vindt, kun je daarna de kartonnen doos verbranden.)
Gebruikersavatar
Radius
Berichten: 827
Lid geworden op: 05 aug 2011 21:53

Re: Hoe omgaan met PTSS ? radeloos..

volhoudertje schreef:De rest van Radius' bericht kun je beter overslaan, het slaat werkelijk nergens op!
Juist als iemand ten einde raad is, geen heil ziet in het leven en bevrijd wil worden dan kan het klooster een goede optie zijn. Het mag dan naar jouw maatstaven een radicale keuze zijn, voor sommige mensen is het de juiste keuze.
te letten op iemands schrijfwijze
Het centraal stellen van het zelf is wel degelijk een oorzaak van pijn. Als ik iemand met een gebroken been zie liggen kan ik concluderen dat het degene pijn doet, zo kan dat ook geconcludeerd worden als iemands werkelijkheid zichtbaar rond de 'ik' gebouwd is.
Als je niets zinnigs te melden hebt, dan plaast je beter geen reactie Radius. Jouw bovenstaande 'adviezen' slaan werkelijk nergens op!
Dat wat ik schrijf niet goed tot je doordringt vind ik jammer, maar of het voor anderen behulpzaam is kan je niet voor hen bepalen. Nu en dan zijn mensen ermee geholpen, vandaar dat ik het graag blijf doen.
Neem weg, de sluier van illusie
Neem waar, de vreugde in het absolute
Gebruikersavatar
Memories
Moderator
Berichten: 24449
Lid geworden op: 25 okt 2009 15:04

Re: Hoe omgaan met PTSS ? radeloos..

Radius schreef:
Juist als iemand ten einde raad is, geen heil ziet in het leven en bevrijd wil worden dan kan het klooster een goede optie zijn. Het mag dan naar jouw maatstaven een radicale keuze zijn, voor sommige mensen is het de juiste keuze.
Ik begrijp best dat dit met goede bedoeling is geschreven. Misschien is het inderdaad zo dat een klooster mensen kan helpen als ze zelf in een crisis zitten. Sterker nog, daar ben ik best van overtuigd. Maar volgens mij gaat het hier om het feit hoe om te gaan met PTSS klachten. Is het werkelijk zo dat als je iemand met PTSS klachten naar een klooster stuurt het zo is dat het dan beter zal gaan? Dat die persoon er later uitkomt zonder PTSS klachten? Is het zo dat die persoon in rust en kalmte terugkeert vanuit een klooster, nadat die persoon door behoorlijk wat trauma's helaas PTSS heeft?
Is het uberhaupt verstandig om iemand die dat heeft dan maar naar een klooster te sturen? Word het er niet slechter door inplaats van beter? Wie weet kan de persoon helemaal niet tegen het kloosterleven en word de persoon depressiever, eenzamer en angstiger ervan. Met misschien wel gevolgen die niet te overzien zijn. Volgens mij is het beter dat te voorkomen. Mijn mening is dat iemand met PTSS naar een klooster sturen ook risico's met zich mee gaan brengen.
En dan is er nog de vraag: word het probleem ermee aangepakt om iemand daar maar in te "stoppen?" Ik denk het niet. Een klooster is niets mis mee. Maar is zeker NIET altijd gunstig.
~Wie niet kan luisteren kan ook niet vertellen.
De kracht van geluk is innerlijke vrede.
Wie geen slechte tijden kan verdragen, zal geen goede tijden beleven.
Wees de verandering die je in de wereld wil zien.~
Gebruikersavatar
volhoudertje
Moderator
Berichten: 15132
Lid geworden op: 02 jul 2006 23:04
Locatie: In Nederland Door Omstandigheden

Re: Hoe omgaan met PTSS ? radeloos..

Radius schreef:Dat wat ik schrijf niet goed tot je doordringt vind ik jammer, maar of het voor anderen behulpzaam is kan je niet voor hen bepalen. Nu en dan zijn mensen ermee geholpen, vandaar dat ik het graag blijf doen.
Het lijkt me niet in het belang van Sharie om hier verder dieper op in te gaan er een off topic discussie van te maken, Radius. Het is uiteraard mogelijk dat mensen elkaar raad proberen te geven van uit hun persoonlijke overtuigingen en inzichten, maar ik zou je toch verzoeken om je goed bedoelde 'adviezen' iets beter te overwegen voor je ze plaatst.
Het zou ook kunnen zijn dat je wat dat betreft een blinde vlek hebt en je inschattingsvermogen wat te wensen over laat.
Mensen zijn er zo nu en dan mee geholpen als ik ze op die tekortkoming wijs, vandaar dat ik het graag doe.

Iemand ter overweging geven het klooster in te gaan en te gaan muggenziften over de wijze waarop iemand een tekst indeelt in alinea's is wel het laatste wat iemand nodig heeft die met dringende vragen naar dit forum komt!

Maar genoeg hierover, terug naar de zaken die er werkelijk toe doen, namelijk Sharie’s hulpvraag.
* Liebe Macht Frei *
Gebruikersavatar
Psycholoog Dea
Berichten: 191
Lid geworden op: 27 nov 2013 16:59

Re: Hoe omgaan met PTSS ? radeloos..

Beste Sharie,

Wat een heftig verhaal zeg. Wat heb jij al veel meegemaakt. Ik vind het echt ontzettend knap dat je toch altijd bent doorgegaan.

Wat volgens mij centraal staat in je verhaal is dat je iemand nodig hebt die je kan vertrouwen. Iemand bij wie je je hart kan luchten, iemand die je accepteert zoals je bent. Als ik het goed begrijp dan heb je dit nog nooit mogen ervaren bij iemand. Klopt dat? Of is er wel zo iemand in je leven geweest?

Daarnaast geeft Janneke een heleboel goede tips. Heeft één van deze je al wat kunnen helpen?
Het is belangrijk om te kijken naar wat je het liefste zou willen op dit moment. Wat helpt jou. Waar heb jij wat aan. Wat geeft jou rust. Je problemen zijn uiteraard niet zo makkelijk op te lossen, maar het kan helpen om je te richten op datgene wat wel goed gaat en waar je naar toe wilt werken.
Psycholoog Dea van de online Psychologenpraktijk Boom.
sharie

Re: Hoe omgaan met PTSS ? radeloos..

Hey allemaal,
sorry voor mijn late antwoorden, maar ik ben een tijd niet op de computer geweest wegens blokperiode ..
Bedankt allemaal voor jullie reacties en tips, ik heb hier zeker wel iets aan!
Het gaat momenteel wel oké, maar aangezien ik zelf besloten had psychologie te gaan studeren, is dit een pak zwaarder dan verwacht, niet vanwege de grote hoeveelheden, maar eigenlijk kom ik de hele tijd mezelf tegen..

psycholoog dea , om op je vraag te beantwoorden Ik had vroeger mijn grootmoeder van wie ik enorm hield, en waar ik altijd naartoe vluchtte. maar omdat het misging tussen mn moeder en haar, mocht ik haar opeens ook niet meer zien. We verhuisden vrijwel onmiddellijk, dus kon ik mijn grootmoeder haast nooit meer zien.. tot ze een jaar geleden is gestorven. Ik ging soms wel stiekem haar opzoeken, maar dan kreeg ik rake klappen soms van mn moeder, of moest ik uren op die verdomde stoel weer gaan zitten.
Dit zal misschien raar klinken, maar het heeft heel lang geduurd voor ik snachts helemaal zindelijk was. Ik was zo bang, van vannales en nog wat.. ik kon dat zelf niet tegenhouden, en daardoor lachten mijn ouders mij uit of werd ik gestraft, pas op mijn 16-17 was ik echt zindelijk. heel schaamtevol..

Ik heb ongeveer 2 jaar geleden iemand leren kennen, een vrouw en die is eigenlijk zo goed als een moeder voor mij nu .. in het weekend ben ik daar vaak en zorgt ze voor mij, ze helpt mij met mijn studies, .. ze heeft eigenlijk mijn leven gered als ik het zo bij wijze van spreken mag zeggen. Ik zat net op de rand, ik kon het elk moment aan mijn hart krijgen van mijn slechte eetgewoonten, dat het einde bijna in zicht was, en vaak belande ik ook echt bijna in een coma en werd ik in alle haast naar het ziekenhuis gebracht.
Ze helpt mij nu hieruit te geraken, en ik heb ook samen met haar op eigen houtje kunnen ophouden met telkens mijn maaltijden terug over te geven, al een jaar ondertussen ! Ik ga nu de weg verder.. maar wat ik vaak ondervind, is dat elke keer als ik naar de dokter ga, en ik eerlijk uitleg hoe ik me voel, ik telkens pillen krijg voorgeschreven, van slaappillen, tot antipsychotica, antidepressiva, kalmeermiddelen,.. en ik heb zoals eerder beschreven slechte ervaringen met deze dingen en dat weet mijn dokter ook,.. maar als hij dit telkens blijft voorschrijven, is dat dan een teken dat er echt iets mis is met me en dat ik toch beter terug deze medicatie begin te nemen ?

xjes Sharie
Gebruikersavatar
Memories
Moderator
Berichten: 24449
Lid geworden op: 25 okt 2009 15:04

Re: Hoe omgaan met PTSS ? radeloos..

Hallo Sharie,

Geeft helemaal niets hoor, een tijdje niets laten horen. Toch positief, dat je kan schrijven dat het ondanks alles, nu, oké gaat.
(Neem de tijd en de ruimte voor jezelf!!! :knuffel: Want het zo belangrijk, om je goed te voelen, fijn te voelen, bij wat je doet. En het is jouw situatie, jouw gedachten, jouw lichaam, dus daarin heb je zeker wat te zeggen en in te brengen.)

Je wil(de) graag psychologie gaan studeren. Het is goed dat je weet, wat je wilt. Maar inderdaad: dat je jezelf helaas erg tegen kan komen omdat je bijvoorbeeld nare en heel vervelenmde dingen hebt doorgemaakt en nog styeeds doormaakt, dat je gevoelens van herkenning kan hebben gedachten die overeen komen met de lesstof, dat maakt het niet zo gemakkelijk en confronterend. Helaas komt dat voor. - En ergens heel begrijpelijk en logisch, want jij zit in een heel proces, al moeilijk zat! (Bekijk hierin goed wat je wilt, wat je nu kunt, wat te zwaar is, en waar je zo nodig, hulp bij kan gebruiken.)

Hartstikke fijn dat je iemand hebt gevonden die zo goed voor je is en waarbij jij terecht kan.
Geeft zeker wel meer vertrouwen en moed terug.
En superknap dat het je tot nu toe lukt niet meer over te geven! [045] [045]

Qua medicatie, ik lees dat je al behoorlijk wat is voorgeschreven. Je hebt uitleg gegeven over hoe je daarover dacht en hoe het voor jou voelt.
Teveel is natuurlijk nooit goed, dus bekijk en bespreek eens samen met de dokter of er mogelijkheden zijn tot een andere aanpak.
Op zich is er niets mis medicatie, het is oke als het nodig is en in bepaalde hoevewelheden, niet teveel, dat kan zelfs averechts werken, maar er moet wel overleg plaats vinden, en gesprekken of andere mogelijkheden desnoods erbij kan geen kwaad, kan misschien zelfs nog wat meer helpen. Samen met medicatie mocht dat wel nodig zijn maar nogmaals wel in overleg over hoeveelheid en welke.

(Kijk wat voor je nu het beste voelt, leg het uit, stel het voor, bespreek het, desnoods met een andere dokter als dit op deze manier niet prettig voelt of niet genoeg is. Maar blijf er eerlijk over. Bekijk de mogelijkheden, de stappen.
Het is nooit verkeerd om aan de bel te trekken.)

Ik vind het knap dat je zo bezig bent met jezelf! Daar mag je echt trots op zijn.
~Wie niet kan luisteren kan ook niet vertellen.
De kracht van geluk is innerlijke vrede.
Wie geen slechte tijden kan verdragen, zal geen goede tijden beleven.
Wees de verandering die je in de wereld wil zien.~
Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: Hoe omgaan met PTSS ? radeloos..

Hoi Sharie,
Ik concentreer me nu maar even op jouw laatste vraag: wat betekent het toch, dat de arts telkens weer dat receptenblok trekt?

Puur feitelijk kan ik er weinig over zeggen, ;) ik ben niet in de spreekkamer aanwezig, "kennelijk vindt deze arts dit nodig". (En hoezo en waarom dan - dat is en blijft gokken. )

Maar ik kan ook iets ruimer kijken. OF het voor jou waar is, is een vraag.
Maar een triest feit is ook dat sommige artsen er helaas met de pet naar gooien. Dat ze weinig gevoel voor en mededogen met mensen met psychische problemen hebben en daarom meteen met pillen komen.
Want ik vind het nogal wat, wat je vertelt. Zulke heftive reacties- nou, dan hoort een arts hele goede redenen te hebben om dit voor te schrijven - en die zie ik niet.
Waar je mee worstelt is ten eerste PTSS. Nu, er zijn uitstekende psychotherapieen tegen trauma's, maar geen pillen.
Ten tweede is er je eetstoornis, als een voortzetting van je trauma's. Ook daar geldt: uitstekend de nek om te draaien met psychotherapie, maar er zijn geen pillen tegen.

En dan is er ook nog jouw psychische reactie op de pillen: "...er is echt iets mis met mij".
Nu is een goede erkenning van jouw ellende beslist belangrijk, en mogelijk is dat wat je bedoelt.
Maar mijn oor hoort ook de mogelijkheid, dat je bij jezelf denkt - ik kan er kilometers naast zitten, maar ga het wel opschrijven - "...kennelijk is het zo grondig mis met mij, dat ik toch maar ondanks alle nare dingen die deze pillen met me doen ze toch maar moet nemen".
En ZOU dat zo zijn, dat je dat denkt -please, stop daar mee!!!
Je hebt zelf, zonder pillen al vooruitgang geboekt en dat is prachtig!!!!
....en als gezegd: wat je echt nodig hebt is een goede psychotherapie - en dingen die jou nog weer extra ellende opleveren, kun je missen als kiespijn!

Terug naar “Stress, angsten en fobieën”