Gebruikersavatar
Ams
Berichten: 1
Lid geworden op: 14 okt 2019 19:24

Ik kan individuele details moeilijk als één afbeelding zien

Hi, misschien een beetje een andere vraag dan de meeste die ik hier op het forum tegenkom. Ik merk aan mezelf dat ik moeite heb om individuele details als één coherente afbeelding te zien. Daardoor heb ik met name last om gezichten te onthouden; ik vind het moeilijk om het gezicht in z'n geheel te zien (en te onthouden), in plaats daarvan zie ik een aparte neus, aparte mond, elk oog apart etc. Ik heb meerdere keren per week dat iemand mij aanspreekt omdat hij/zij me kent, maar waar ik absoluut niet kan herinneren dat ik die persoon eerder heb gezien, laat staan waar en wanneer. Als ik twee (verschillende) foto's zie van een gezicht, kan ik bijna onmogelijk zeggen of het dezelfde persoon is op die twee foto's.

Ik heb gegoogled of hier een naam voor is, en hoewel het lijkt op prosopagnosia, denk ik niet dat dit het is. Mensen met prosopagnosia kunnen heel specifiek geen gezichten onthouden, waar het probleem bij mij breder is. Zo heb ik als tiener een IQ getest gedaan (welke prima goed ging), maar waar één subtest bijna voortijdig afgebroken moest worden. In die subtest kreeg ik een tekening te zien (bijvoorbeeld van een kalf), waar één detail miste (het kalf miste een hoef bijvoorbeeld). Natuurlijk zie ik dat ik naar een kalf kijk, maar ik most elk individueel detail aflopen om te kijken of die klopte. Ik zag niet in één opslag waar de fout zat, omdat ik het plaatje niet als één geheel kon zien. Ook hele simple spelletjes als Set of Speed Cups kan ik onmogelijk spelen, ik zie elk kaartje of cup als een individueel detail en kan ze niet bij elkaar zien.

Fysiologisch is er niks met m'n ogen aan de hand, ik kan zonder problemen kijken. Het is echt de interpretatie in m'n hoofd die fout gaat.

Het is geen ernstig probleem, ik kan in het dagelijks leven goed functioneren (behalve dat het soms wel ongemakkelijk kan zijn als je mensen niet kunt herkennen). Maar ik was benieuwd of iemand dit probleem herkent en of er een naam voor is. Misschien kan ik me zelfs trainen om hier beter in te worden? Dank vast!

Gebruikersavatar
volhoudertje
Moderator
Berichten: 14120
Lid geworden op: 02 jul 2006 23:04
Locatie: In Nederland Door Omstandigheden

Re: Ik kan individuele details moeilijk als één afbeelding zien

Ik heb gegoogled of hier een naam voor is, en hoewel het lijkt op prosopagnosia, denk ik niet dat dit het is.
Ik heb ook even wat pagina’s op het internet bekeken en kom dan eveneens tot de voorzichtige conclusie dat het geen prosopgnosie is, maar wel een subvorm van agnosie zou kunnen zijn. Hierbij wil ik benadrukken dat het niets anders dan een ‘voorzichtige conclusie’ kan zijn. Als je zekerheid wilt hebben raad ik je aan contact op te nemen met je huisarts, die kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist. De specialist kan je testen op verschijnselen van agnosie. Omdat je aangeeft dat je ook moeite hebt met het herkennen van tekeningen en objecten lijkt het me de moeite waard dit te laten onderzoeken.

‘Gezichtsblindheid’ is overigens geen ongewoon verschijnsel, in sommige gevallen hebben mensen er bijvoorbeeld moeite mee gezichten te herkennen die buiten de eigen sociale- of etnische groep vallen. Zonder dat dit kwaad bedoeld is, zullen sommige mensen verklaren dat alle Chinezen op elkaar lijken. Vooral in de tijd dat alle Chinezen hetzelfde Mao-pakje droegen was dit probleem beslist niet ondenkbaar. Het probleem zit hem in de uniformiteit, vooral omdat mensen in hoofdzaak visuele informatie gebruiken om mensen te herkennen. Hoe herken je één soldaat in een groep voorbij lopende militairen? In dat geval moet je andere strategieën toepassen om de persoon in kwestie te herkennen.

Het is helemaal niet erg om mensen, die geen directe rol van betekenis in je leven spelen, niet onmiddellijk te herkennen. Het kan hooguit tot wat sociaal onhandige situaties leiden. Het is dan ook de vraag of je zou willen leren om gezichten op een andere manier te leren herkennen en te onthouden, of methodes wilt ontwikkelen om met jouw milde vorm van gezichtsblindheid om te gaan.
* Liebe Macht Frei *

Terug naar “Overige problemen en vragen”