Gebruikersavatar
sand42173
Berichten: 1
Lid geworden op: 27 mei 2017 15:33

Artikel: hebben mensen elkaar nodig?

Zijn wij mensen, mensen nodig?
Er wordt vaak gezegd door mensen dat ze elkaar nodig hebben, of niet zonder elkaar kunnen. Hebben mensen echt zoveel behoefte naar een klankbord, of zijn we beter af alleen? Zijn de gevoelens van iemand nodig hebben echt, of is het slechts een illusie?

Iedereen heeft wel een persoon in zijn of haar leven waarvan je denkt, die wil ik nooit meer kwijt, of daar zou ik niet zonder kunnen. Vaak is de schok van iemand kwijt raken dan ook erg groot, en het zorgt voor emotionele schade bij de persoon die dacht zo sterk verbonden te zijn geweest met de persoon die er, bij wijze van spreken of misschien wel letterlijk, van door is gegaan. Er ontstaat een spreekwoordelijke wond in de gevoelens van diegene, en vaak komen er veel cliché’s boven, zoals; “Ik ga nooit meer iemand in mijn leven krijgen zoals diegene was”.

Dit klinkt in sommige opzichten natuurlijk wel logisch, want het is toch normaal om waarde te hechten aan een medemens? De mens wordt vaak neer gezet als een sociaal wezen, een wezen dat in staat zou zijn te sterven van eenzaamheid. De een heeft ook meer behoefte aan sociaal contact dan de ander. Sommige mensen vinden het fijn om dagenlang alleen te zijn, waar anderen geen dag alleen kunnen zijn en het liefst constant onder de mensen zijn om hun verlangen naar aandacht en sociaal contact te vervullen. Dit komt overeen met het principe over identiteit wat Paul Verhaeghe heeft gesteld. Hij zegt dat de maatschappij de mensen verlangens opdringt. In dit opzicht zouden we dus kunnen stellen dat facebook bijvoorbeeld mensen het verlangen opdringt alles over mensen te weten te komen.

Dit komt verder terug bij het verschijnsel wat ‘disease mongering’ wordt genoemd. Mensen krijgen meteen medicijnen aangeraden bij sombere gevoelens, wat goed is voor de markt. Bij social media is dit hetzelfde. Mensen zijn eigenlijk niet geïnteresseerd in de medemens, maar omdat er voor henzelf weer extra kennis achter verscholen ligt, willen ze toch wel graag weten wat er allemaal om hen heen gebeurd.

Studies hebben aangetoond dat mensen wel degelijk een soort natuurlijke behoefte hebben aan sociaal contact. Contact met anderen zou de mens kalmeren, gelukkiger maken, de bloeddruk in balans houden, en een positieve werking hebben op het concentratievermogen.
De invloed die social media op sociaal contact heeft, lijkt groot te zijn. Door dingen als facebook en instagram, ben je constant bezig met wat anderen doen in hun leven. Dit heeft bij de mens een verandering teweeg gebracht. Een verslaving aan social media lijkt als gevolg te hebben dat mensen altijd alles willen weten wat er om hen heen gebeurd, zelfs al interesseert het ze niet.

Daar tegenover echter staan de mensen die het niet nodig zeggen te hebben. We hebben het hier over mensen die zich liever afsluiten van de wereld en alleen op hun kamer zitten bijvoorbeeld. Behoefte aan sociaal contact is dus aanwezig, alleen bij elk mens in een andere mate. Een zekere basis van sociaal contact lijkt noodzakelijk voor de mens, om een gezondere levensstijl te ontwikkelen. Mensen hebben elkaar dus wel degelijk nodig.

Gebruikersavatar
volhoudertje
Moderator
Berichten: 13907
Lid geworden op: 02 jul 2006 23:04
Locatie: In Nederland Door Omstandigheden

Re: Artikel: hebben mensen elkaar nodig?

Fijn dat je middels dit zelf geschreven 'artikel' ons deelgenoot wilt maken van je conclusie dat mensen elkaar nodig hebben.
Maar ik geloof dat de meeste mensen dit eigenlijk al lang wisten. Afijn, je kunt er maar beter te laat dan nooit achter komen, zullen we maar zeggen.
* Liebe Macht Frei *

Gebruikersavatar
Memories
Moderator
Berichten: 22374
Lid geworden op: 25 okt 2009 15:04

Re: Artikel: hebben mensen elkaar nodig?

Dat is toch logisch? Geen artikel voor nodig.
~Wie niet kan luisteren kan ook niet vertellen.
De kracht van geluk is innerlijke vrede.
Wie geen slechte tijden kan verdragen, zal geen goede tijden beleven.
Wees de verandering die je in de wereld wil zien.~

Gebruikersavatar
FlowerPower2020
Berichten: 6351
Lid geworden op: 30 jun 2013 21:54
Locatie: in de tuin :)
Contacteer: Website

Re: Artikel: hebben mensen elkaar nodig?

Beste Sand,

Wil je met dit stuk soms iets persoonlijks mee zeggen?

De mens is nu eenmaal een sociaal dier. Maar dat is logisch.
Flowerpower

Terug naar “Overige problemen en vragen”