Elinek

Elinek stelt zich voor

Ik ben hier omdat ik niet zo lang geleden een artikel over adhd bij volwassenen las in het magazine van UWV.

Ik ben bijna 45 jaar, vrijgezel, en heb geen kinderen. Vanaf mijn 18e al afgekeurd voor arbeid wegens derealisatie problemen. Op mijn 26e na langdurig softdrugs gebruik een psychose gekregen en daarna heb ik veel diagnoses gekregen. Schizofrenie, borderline, ontwijkende persoonlijkheidstoornis, afhankelijke persoonlijkheidstoornis, obsessief compulsieve stoornis en uiteindelijk zijn ze 5 jaar geleden uitgekomen op identiteitsstoornis dd schizofrenie. Iq 122 (5 jaar terug getest, daarvoor in 1991 toen was het 131), opleiding Lager beroeps onderwijs.

Nu gaat het na een resocialisatie therapie 5 jaar geleden stukken beter, doe 5 middagen vrijwilligers werk en fiets er elke dag heen en weer terug, 20 km bij elkaar per dag.

Nu gaat het dus een stuk beter, maar ben ik er nog niet, terwijl de GGZ mij als uitbehandeld beschouwd en ik het er maar mee moet doen.

Bij het lezen over adhd bij volwassenen herkende ik heel veel van mezelf. Als kind was ik niet hyperactief in de zin van rennen en ongepast door de klas lopen, maar was vaak niet met mijn hoofd bij de les, zat naar buiten te kijken als de leraar weer lange ingewikkelde dingen uitlegde. Wel zat ik altijd te friemelen met van alles wat op tafel stond, heb ook heel vaak iets laten vallen en stond ik weer op de gang. Het friemelen en bewegen met handen en voeten heb ik nog steeds, en nu ik er op let word ik er helemaal gek van. Hoe vaak ik wel niet gehoord heb: zit nou toch eens stil met je benen!

Daarnaast de concentratieproblemen, vooral bij lezen komt dat tot uiting, lange lappen tekst lezen kan ik niet, ik wordt er kriegel van, onrustig. Ik ben een koppensneller, ook in dit forum heb ik hoofdzakelijk de titels van de topics gelezen, als ik dan 10 of 20 reacties zie haak ik al af. Kan het na een paar berichten niet meer opnemen en mijn aandacht erbij houden. Bij lezen lees ik ook vaak verkeerde woorden, en bij schrijven vergeet ik woorden of maak ik taalfouten die ik niet hoef te maken. Van lezen en vergaderen wordt ik ontzettend moe.

Steeds voornemen iets netjes te doen, maar toch raffel ik het steeds af. Voornemen alles netjes te houden, na een tijdje toch weer een puinhoop (waar ik mij dan weer aan erger). Wil steeds iets nieuws beginnen, bijvoorbeeld een project opzetten, staat het project, is de lol eraf en vind ik het niks meer aan. Websites bouwen vind ik leuk, alleen geen concentratie op kunnen brengen om erover te leren, wil meteen resultaat zien. Heb ik een website voor iemand gebouwd vind ik het onderhouden iets verschrikkelijks, saai, moet zo snel mogelijk af, alsof ik tijd te kort kom. Ben ik dan klaar slaat de verveling snel toe.

Altijd willen eten en drinken, ook alcohol. Dieten niet vol kunnen houden en extreem veel brood eten, hele dag door terwijl ik geen honger heb, alleen maar trek. Koffie drinken heel veel, hele dag door. Op alcohol (rode wijn) reageer ik de eerste vier glazen goed, ik raak rustiger van binnen, kan mij beter concentreren op lappen tekst, kan mij beter inleven in andere mensen. Maar geen maat kunnen houden en na 4 wijntjes vaak doorgaan, en dan gaat het possitieve effect er snel af.

Stemmingswisselingen heb ik nu eindelijk een beetje onder controle, ik wissel wel maar heb er zelf minder last van. Wel erg prikkelbaar als ik met iets bezig ben en het lukt niet, ik kan dan uit elkaar ploffen van woede. Ook als iets vervelends als het huishouden mij te lang duurt kan ik gaan schelden en vloeken, ploffen. Raffel het af en erger mij er tenslotte weer aan.

Verder twee kanten in sociale contacten, of stil en terug getrokken in groep waar ik mij niet in thuis voel, of gezellig meekleppen, in de reden vallen, snel van onderwerp wisselen (hak op de tak) in groepen waarin ik mij wel thuis voel.

Is het vreemd dat ik bij het lezen van dat artikel ( dat ik trouwens wel volhield omdat het mijn aandacht trok en niet al te lang was) over ADHD veel van mezelf herkende? De vraag is, waar kan ik terecht, bij het GGZ aankloppen heeft denk ik niet zoveel zin, die willen je in 6 tot 8 gesprekken de deur weer wijzen. IK heb wel iets gevonden over psyq, maar die doen hier geen intakes en dan moet je wel zeker zijn dat het ADHD is.

MissM

Re: Elinek stelt zich voor

Wow ik ken echt heel veel van mezelf in jouw verhaal.. bijna alles eigenlijk.. behalve dat van alcohol, maar dat heb ik moet snoep en chips ongeveer.

Wat ik me alleen wel afvraag is, waarom wil je zo graag het stempeltje van ADHD erbij? maakt dat verder iets uit? of is het zomaar het zoveelste stempeltje?

Als het voor jou verder niks uitmaakt of je de stempel wel of niet hebt dan zou ik je ook niet laten testen, je kan dan beter kijken wat voor jou eventuele oplossingen zijn. Daar heb je uiteindelijk meer aan dan het stempeltje.
Want niet iedereen met de stempel ADHD is gelijk, dus uiteindelijk moet je toch voorjezelf opzoek gaan naar oplossingen die voor jou werken.

Liefs MissM

Gebruikersavatar
Memories
Moderator
Berichten: 22538
Lid geworden op: 25 okt 2009 15:04

Re: Elinek stelt zich voor

Hey hey,

Welkom op het forum van Psycholoog.net ! :)

Ik denk wel dat je je hier gauw gaat thuis voelen.

Liefs
Memories
~Wie niet kan luisteren kan ook niet vertellen.
De kracht van geluk is innerlijke vrede.
Wie geen slechte tijden kan verdragen, zal geen goede tijden beleven.
Wees de verandering die je in de wereld wil zien.~

Gebruikersavatar
Minerva
Berichten: 17642
Lid geworden op: 28 aug 2006 21:04
Locatie: Breda
Contacteer: Website Google+ Twitter

Re: Elinek stelt zich voor

Welkom Elinek :)
Inzicht als Uitweg..

Jo-Anne

Re: Elinek stelt zich voor

hallo Elinek,

welkom hier!!!

Ik kan je de naam geven van een gespecialiseerde kinderarts die je vast wel kan doorverwijzen naar iemand voor volwassenen vanuit haar netwerk. Haar naam is dr. Goudsmit-Meyer en ze heeft praktijk in het Boven IJ ziekenhuis in Amsterdam Noord.

Hoop dat je hier iets aan hebt. Ze neemt je heel serieus...

Warme groet,

Jo-Anne


Terug naar “Voorstellen (2007-2011)”